Ermelose familie hoopt project Haïti te bezoeken

ERMELO - De Ermelose familie Lagerwaard vertrekt, als het veilig genoeg is, binnenkort naar Haïti om de Stichting naar School in Haïti te steunen. Kringloopwinkel Overnodig uit Putten heeft hiervoor een cheque aangeboden ter waarde van 1650,- euro. Met deze bijdrage wordt het eten van zo’n 800 kinderen een maand lang gefinancierd.

Tien jaar geleden, een jaar voor de alles verwoestende aardbeving, maakten Annte en David Lagerwaard de reis naar Haïti om hun dochter Kétura op te halen. Ze was toen bijna drie jaar. ,,Het was een reis die intens veel indruk op ons heeft gemaakt,” vertelt Annet Lagerwaard. ,,Natuurlijk omdat het het geboorte land is van onze dochter, maar ook door het zien, ruiken en proeven van de extreme armoede.” Sindsdien heeft het gezin Haïti in haar hart gesloten.

Wens

Een klein jaar geleden sprak Kétura de wens uit om te weten wie haar biologische moeder is. ,,We hebben daarom een zoekopdracht gegeven aan Marijke Zaalberg. Zij woont en werkt al zo'n 25 jaar in Haïti. Zij is de oprichtster en directeur van Stichting naar School in Haïti.” Het duurde daarna niet lang tot er goed nieuws kwam en de biologische familie gevonden was. Vervolgens ontstond natuurlijk ook de wens om naar Haïti toe te gaan. ,,Ook dat hebben we gerealiseerd,” aldus Annet Lagerwaard. ,,Eind mei hopen we naar Haïti te gaan. Ik zeg hopen om dat het nu een ‘no go’ is.”

Aardbeving

Sinds een aantal maanden worden de grote steden van Haïti gedomineerd door demonstraties, plunderingen en wegblokkades. De Haïtianen zijn boos. De aardbeving die toesloeg op 12 januari 2010 richtte enorme schade aan. 1,5 miljoen mensen waren dakloos en 295.000 woningen werden met de grond gelijk gemaakt. Inmiddels zijn we tien jaar verder, maar de situatie is nauwelijks verbeterd. De bewoners willen dat de president vertrekt. Die onrust zorgt ervoor dat het nu te gevaarlijk is om te gaan. De familie Lagerwaard volgt het nieuws op de voet. Zij krijgen het laatste nieuws over Haïti van Marijke Zaalberg. ,,Zij stuurt ons regelmatig nieuwsberichten door uit de omliggende landen.”

Donaties

Kétura zit op Christelijk College Groevenbeek Putten. Ook daar wordt door acties geld bijeen gebracht. ,,Wij steunen de stichting van Marijke natuurlijk door persoonlijke financiële donaties,” vertelt de moeder van Kétura. ,,Maar ook bij onze kerk wordt geld ingezameld.” Via een gemeentelid kwam er de bijdrage van de Puttense Kringloopwinkel. ,,Een fantastisch bedrag waar we heel dankbaar voor zijn!” Op de school van Marijke Zaalberg komen jaarlijks zo'n 800 kinderen. Ze krijgen naast onderwijs ook iedere dag een warme maaltijd (bonen en rijst). Dit is vaak de enige maaltijd die ze krijgen. ,,Wij dragen deze stichting een warm hart toe! Marijke doet fantastisch werk voor de kinderen in Haïti. www.stichtingnaarschoolinhaiti.nl