Kledingbank moet Pretoriusplein verlaten

ERMELO - De Ermelose kledingbank moet opnieuw inpakken. Binnenkort loopt het contract van het oude schoolgebouw op het Pretoriusplein af en het gebouw wordt gesloopt. Waar deze vrijwilligersorganisatie naar toe moet is nog onduidelijk. ,,Het is een prachtig sociaal initiatief van de stichting Welzijn Ermelo,” vertelt raadslid Alex Kleijnen van Progressief Ermelo. ,,Ik ben er deze week nog op bezoek geweest. En wat blijkt? Steeds meer mensen weten de weg naar de kledingbank te vinden.”

De kledingbank geeft herbruikbare kleding uit aan mensen die het hard nodig hebben en maar weinig budget hebben om nieuwe kleding te kunnen aanschaffen. Het gaat om mensen die leven op bijstandsniveau of daaronder, dus ook mensen die moeten rondkomen van een AOW. ,,Mensen met een kleine beurs,” zegt Kleijnen. Hij maakt zich in de Ermelose politiek sterk voor deze doelgroep. ,,De kledingbank wordt gerund door negen vrijwilligers. Ze doen mooi werk.” Uit het gesprek met één van de vrijwilligers bleek dat er in 2018 zo’n 1861 kledingstukken zijn uitgegeven. In 2019 steeg dit naar bijna 2400 kledingstukken. ,,Tijdens een gemiddelde inloopmiddag komen er zo’n twintig mensen. Dat is best een essentieel aantal. De kledingbank heeft dan ook een plaats in onze samenleving verworven!” Kleijnen maakt zich dan ook zorgen over het feit dat er nog geen zicht is op een volgende locatie. ,,Ik vind eigenlijk dat men ook op zoek moet naar een definitieve locatie.”

Verhuizen

Tot eind 2015 was de Ermelose kledingbank gevestigd in het oude postsorteercentrum aan de Meerkoetstraat. Vervolgens verhuisde de organisatie in het voorjaar van 2016 naar De Leemkuul. Dat wijkcentrum is in 2017 gesloopt waardoor men opnieuw moest verhuizen. Ditmaal naar de voormalige basisschool aan de Cronjéstraat. ,,Het wordt nu de vierde keer in korte tijd dat de kledingbank moet verhuizen.” Daarmee moet het wat Kleijnen betreft klaar zijn. Hij wil vragen stellen aan het college om op zoek te gaan naar een eindlocatie. ,,Geen gezeul meer! Het is zo duidelijk als wat: de kledingbank voorziet in een duidelijke behoefte voor veel mensen. Het is een vorm van armoedebestrijding. Nieuw onderdak is dus nodig. Een eigen vaste plek wel te verstaan.” De kledingbank is geopend op dinsdagmiddag en donderdagochtend. ,,Sinds kort is men ook open op woensdagmiddag,” vertelt Kleijnen, die daarmee aantoont hoe essentieel deze organisatie is. ,,Speciaal voor ouders met kinderen die dan vrij zijn van school.” www.welzijnermelo.nl