'Voorop staat een betrouwbare overheid'

ERMELO - Eppo Bruins Tweede Kamerlid van de ChristenUnie haalt met regelmaat het nieuws. Bruins laat namelijk zijn stem horen ten aanzien van de reorganisatie van de Belastingdienst, maar ook over een eventuele opening van Lelystad Airport. Toch ligt zijn hart vooral bij mensen. De onverbetelijke optimist woont sinds anderhalf jaar in Ermelo. De hoogste tijd om eens kennis te maken.

Bruins is geen carrièretijger, zijn baan in de Tweede Kamer is slechts een zijstapje. De in 1969 geboren wetenschapper kwam ruim vier jaar geleden in de kamer nadat Arie Slob minister van Onderwijs werd. ,,Ik vind het eervol om het volk een tijdje te mogen dienen,” vertelt hij. Bruins is niet bang voor zijn ‘plekje’. ,,Het gaat mij om de eerlijke informatie.”

Berekeningen moeten kloppen

Dan is het bruggetje naar Lelystad Airport gauw gelegd. Het vliegveld dat eigenlijk in 2018 open zou gaan, is nog altijd gesloten. Fouten in berekeningen zorgde voor uitstel. Ook in 2019 bleek het niet haalbaar en opnieuw volgde uitstel. Bruins vindt het logisch. ,,Wij zijn van mening dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat dus het proces moet goed worden doorlopen.” Wat hem betreft zijn er drie voorwaarden. ,,Alle berekeningen moeten kloppen, Lelystad moet een overloopluchthaven blijven en niet nieuwe prijsvechters aantrekken en de laagvliegroutes moeten van de baan zijn.” Nu er opnieuw twijfels zijn over de berekeningen is het maar de vraag of de nu gestelde datum in 2020 gehaald gaat worden. ,,Voorop staat de betrouwbare overheid,” aldus Bruins. ,,De burger moet erop kunnen vertrouwen dat het proces netjes is doorlopen.”

Innovatie

Het Tweede Kamerlid is van oorsprong natuurkundige. Hij maakt zich sterk voor onder anderen het onderwijs, maar ook innovatie vindt hij heel belangrijk. Over de lokale politiek wil hij niet zoveel kwijt. ,,Ik ben daar niet geheel van op de hoogte,” legt hij uit. Toch heeft hij wel een uitgesproken mening waar het gaat om de duurzaamheidsambities van Ermelo. ,,Hoge ambities zijn heel tof, maar je moet niet verduurzamen om te verduurzamen,” legt Bruins uit. ,,Je moet oppassen dat je het karakter van het dorp niet verliest.” Wat hem betreft moet hier ook geen windenergie op land gewonnen worden. Windmolens zijn de laatste jaren steeds groter en hoger geworden. Ze zijn geoptimaliseerd om zoveel mogelijk elektrische energie op te wekken. De hoogte en de grootte van de wieken hebben daar invloed op. ,,Maar die moet je niet aan de rand van de Veluwe zetten. De overkant staat vol windmolens, plaats er daar een paar bij.” Hij vindt dat er te conventioneel wordt gedacht. Bruins: ,,Denk creatiever! Drie windmolens gaan niet het verschil maken, maar wel een hoop negativiteit opleveren.” Hij is van mening dat de gemeente Ermelo ondernemers en burgers er meer bij moet betrekken. ,,Dat is namelijk de kurk waar Ermelo op drijft. Laat mensen meedenken; schrijf een wedstrijd uit voor de duurzaamste camping.”

'Dikke pluim'

Het kamerlid van de ChristenUnie kreeg twee weken geleden een ‘dikke pluim’ van MKB-ondernemers. Bruins springt dan ook regelmatig op de bres voor het (technisch) beroepsonderwijs. Bruins: ,,MBO’ers zijn goud waard en het MKB is onze motor. Onze economie heeft juist behoefte aan vakmensen.” Wat hem betreft is hoger niet beter of, zoals hij onlangs tegen de minister van Onderwijs zei: ‘een master is nog geen meester’.