Gemeenten doen onderzoek naar haalbaarheid plannen

ERMELO – Waar de hunebedden voor Drenthe kenmerkend zijn, heeft de Veluwe honderden grafheuvels. Toch is er nog geen plek waar de verhalen en de geschiedenis van de grafheuvel samen komen en in samenhang met het landschap worden vertelt. Dat moet, mits haalbaar, er wel komen. Zo vinden vijf gemeenten op de Veluwe. Daarom wordt er een haalbaarheidsonderzoek gedaan.

In Nederland zijn veel grafheuvels beken, waarvan de hoogste concentratie in het Veluwse landschap ligt. De Leidse archeoloog Quintin Bourgois deed vorig jaar onderzoek in het landschap op de Veluwe en hij ontdekte met de huidige technieken dat er niet 700 grafheuvels zijn, maar dat dit aantal wel eens verdrievoudigd kan worden. De Veluwe was dus veel dichter bevolkt in de Prehistorie dan tot nu toe werd gedacht. Hoeveel er exact zijn is nog niet bekend. Daarom is een half jaar geleden ook het project Erfgoed Gezocht gelanceerd, bedoeld om met behulp van burgerparticipatie (Citizens Science) archeologische sporen in het landschap digitaal te onderzoeken. ,,Dit heeft heel veel nieuwe informatie gegeven,’’ weet ook wethouder Hans de Haan. ,,Het Citizins Science project maakt tegelijkertijd duidelijk dat er binnen onze bevolking veel belangstelling voor is.’’ Hij hoopt dan ook dat er een grafheuvelcentrum komt. Liefst in Ermelo.

Loopafstand

Voorwaarde is dat het grafheuvelcentrum op loopafstand van een grafheuvel komt. ,,Ja, ik zie Ermelo dan ook als een serieuze locatie voor een grafheuvelcentrum. Onze gemeente is immers het trotse bezit van een buitengewoon groot aantal grafheuvels. Daar moeten we mee aan de slag,’’ aldus de Ermelose wethouder. Om over een locatie voor een centrum te praten is het wat hem betreft nog te vroeg. ,,Dat wordt dan speculeren en dat is niet verstandig.’’

Prehistorie

De Veluwe is een populaire bestemming voor toeristen met bijna 7,5 miljoen overnachtingen. En er wonen op de Veluwe bijna 1 miljoen mensen. Daarmee is er een grote potentiële doelgroep voor het grafheuvelcentrum binnen handbereik. Een uitnodigend grafheuvelcentrum is een mooie locatie waar op een laagdrempelige manier en met moderne middelen de prehistorie herleefd wordt. ,,Het vormt een mooie aanvulling op het reeds bestaande toeristische aanbod.’’

Enthousiasme

Het realiseren van een grafheuvelcentrum sluit aan bij het beleid van de Provincie Gelderland om de komende jaren de Veluwe op de toeristische nummer één van Nederland te krijgen. Zowel bij nationale onderzoeksinstituten als in Gelderland zelf is de draagvlak en enthousiasme aanwezig voor dit bijzondere initiatief.