Belasting viervoeters noodzakelijk voor sluitende begroting

ERMELO/ REGIO – Gemeenten verwachten dit jaar bijna 51 miljoen euro aan hondenbelasting op te halen. Deze vorm van belasting wordt nog in 193 gemeenten geïnd. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

Steeds meer gemeenten schaffen de hondenbelasting af. Ook in Ermelo waren de meeste politieke partijen voor afschaffing van hondenbelasting. Voor een aantal partijen was het in 2018 zelfs een verkiezingsbelofte. Een inkomstenbron van zo’n 170.000 euro kon men echter niet missen om de begroting sluitend te krijgen. Daarom is in de kadernota 202 opgenomen dat de hondenbelasting eerst in 2021 wordt afgeschaft. Eigenaren van een hond betalen daarom dit jaar 70 euro.

Afschaffen

Dit jaar schaften acht gemeenten de belasting af, in 2019 waren dat dertig gemeenten. Hondenbezitters in Zeewolde, Putten en Nunspeet betalen bijvoorbeeld geen hondenbelasting. Harderwijk rekent tien euro minder voor het bezit van een hond. In Den Haag betalen hondeneigenaren het meest, namelijk 124 euro per jaar. Gemeenten in de noordelijke provincies heffen naar verhouding minder hondenbelasting dan elders. In Drenthe wordt in geen enkele gemeente (meer) hondenbelasting geïnd. In Groningen en Friesland gebeurt dit in respectievelijk 4 en 3 gemeenten.

Zuiden

In Zeeland daarentegen heffen 11 van de 13 gemeenten nog hondenbelasting. Sinds 2019 is in Goes en Reimerswaal de hondenbelasting afgeschaft. Ook in Limburg innen relatief veel gemeenten hondenbelasting. Daar innen 25 van de 31 gemeenten belasting voor de viervoeters.