Defecte lift zorgt voor grote problemen in Arcade

ERMELO – Dinsdagmiddag kreeg de meldkamer omstreeks 15 uur melding dat er iemand vast zat in de lift van zorggebouw Arcade. De brandweer kwam snel ter plaatse om hulp te bieden. Het bleek te gaan om een boodschappen bezorger.

De brandweer wist de man snel te bevrijden. Helaas was hiermee het euvel met de lift nog niet opgelost. De liftmonteur liet nog lang op zich wachten. Gelukkig zaten veel bewoners beneden bij activiteiten. Wel besloot de Zorggroep Noordwest Veluwe snel op te schalen en extra personeel in te zetten. ,,Je hebt toch te maken met dementerende ouderen die zichzelf niet kunnen redden,” vertelt regiomanager Hessel Lodder. ,,Al gauw hebben we geïnventariseerd hoe lang deze mensen het aan zouden kunnen. Ze hebben veel behoefte aan vastigheid en structuur.”

Medische noodzaak

Rond 17 uur zocht Lodder contact met het Ermelose brandweerkorps om de stand van zaken door te nemen. ,,Op dat moment was er echter geen medische noodzaak waardoor men niks kon doen. Begrijpelijk.” Maar omdat het uiteindelijk nog uren zou duren voordat de liftmonteur het probleem kon verhelpen, greep de brandweer toch in. ,,Een fantastische samenwerking tussen de brandweerlieden, ons team van de zorggroep en natuurlijk de bewoners.” Terugkijkend is Lodder trots op het verloop van deze omgekeerde evacuatie.

Scenario

Samen met de brandweer werd het hele scenario doorgenomen en gekeken hoe alle bewoners weer terug op hun kamer konden komen. Terwijl de bewoners beneden genoten van muziek en een gezamenlijke maaltijd werd achter de schermen een plan opgezet om de mensen naar boven te krijgen. ,,Dat moest binnendoor, via de trap. Maar iedereen is rollator- of rolstoelafhankelijk. Samen met de brandweer hebben we besloten met vijf man de mensen in een rolstoel omhoog te tillen. De lichtste persoon eerst.”

Geruststellen

De hele actie heeft veel impact op bewoners. Veel mensen hebben het er nog over. Zo ook mevrouw Veurink (zie foto). Vandaag kan ze gelukkig weer van de lift gebruik maken, maar gisteravond werd ze door de brandweerlieden vier trappen naar boven getild. ,,Ik was wel bang hoor!” vertelt ze aan Hessel Lodder. De regiomanager wist gisteren en vandaag mensen gerust te stellen door met ze te praten en te vertellen wat er aan de hand was. ,,Maar een aantal bewoners snappen dat gewoon niet meer. Dat is sneu,” aldus Lodder. Nadat veel mensen teruggebracht waren naar hun afdeling werd duidelijk dat het tilwerk bij twee bewoners niet mogelijk was. Daarom werd er door de brandweer opgeschaald en kwam de hoogwerker uit Harderwijk. Met een brancard en extra warme dekens werden ze omhoog gebracht. ,,Ik ben op mijn knieën bij hen gaan zitten om ze gerust te stellen en ze te vertellen wat ze allemaal zagen. De impact was mega,” zo vertelt de regiomanager.

Inzet

Voor alle partijen was dit een belangrijke oefening. ,,Het is goed dat de brandweer ook gezien heeft dat niemand zichzelf hier kan redden en dat dat dus heel veel inzet vergt.” Tegelijk vindt Lodder het een fantastische casus waar iedereen veel van geleerd heeft. ,,Vooral die samenwerking heeft veel indruk gemaakt. Het is gaaf om te zien dat je als organisatie letterlijk middenin de samenleving staat. Buren kwamen vragen of ze konden helpen. Het is mooi dat je dit met elkaar mag doen.”