Leerlingen staan stil bij zorgelijke situatie China

ERMELO - Op Christelijk College Groevenbeek werd deze week het Chinees Nieuwjaar gevierd. Aan het begin van de avond werd er eerst stilgestaan bij de zorgelijke situatie in China. Door het coronavirus kunnen honderden miljoenen Chinezen niet naar hun familie afreizen om daar het nieuwjaar te vieren. Het is het Jaar van de Rat, wat begon op zaterdag 25 januari 2020.

Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren.Dit jaar dus op 25  De aula van Groevenbeek zat vol met leerlingen die Chinese les volgen en hun familie en vrienden. In samenwerking met het Confucius Instituut Groningen was er een gevarieerd programma opgezet. De avond begon met een traditionele leeuwendans. Directielid Ronald Brouwer ontving uit de bek van de leeuw een herinnering aan de nieuwjaarsviering 2020. Daarna waren optredens van Mo Junpei (Chinese fluit) en Yuzhu Wei en Shuang Song (zang). Gymnastiekdocent Ewout Pit had met leerlingen van atheneum-5 een Chinese dans ingestudeerd. Nora Luitjes en Roma van Dijkhuizen droegen het gedicht ‘Diary of an early Spring’ in het Chinees voor.

Reis

Het tweede deel van de avond bestond uit workshops. De bezoekers konden onder andere kiezen uit kalligrafie, een theeceremonie, circus en papercutting. Ook waren er leerlingen die verslag deden van hun reis naar China. Op dit moment volgen ruim 100 leerlingen het keuzevak Chinees. Naast het beheersen van de taal is er in deze lessen ook veel aandacht voor de bijzondere cultuur van China. Groevenbeek heeft al sinds enkele jaren goede contacten met een partnerschool in Zhenjiang.