Aantal surveillanceritten omlaag

ERMELO – Vanmorgen tekenden beveiligingsbedrijf Securitas, de gemeente Ermelo en de Stichting Collectieve Bedrijventerreinen Ermelo (SCBE) samen met het politieteam Veluwe West een convenant Cameratoezicht. Deze ondertekening vormt de aftrap van de collectieve aanleg van camerabeveiliging op de bedrijventerreinen Veldzicht en Kerkdennen.

Hoewel er nauwelijks sprake is van criminaliteit op de Ermelose bedrijventerreinen, wordt er nu gekozen om zeven masten met ANPR en verificatiecamera's te plaatsen op de toegangswegen. Daarmee kan namelijk het fysiek surveilleren tot een minimum worden teruggebracht. De SCBE (waar de gemeente ook deel vanuit maakt) en de politie hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veilig bedrijventerrein. De diverse bedrijventerreinen hebben er baat bij dat er goed toezicht is op tijden dat er weinig activiteiten zijn op het bedrijfsterrein. Hiermee wordt voorkomen dat er misdrijven plaatsvinden, waarbij het zwaartepunt ligt op diefstal en inbraak bij bedrijven.

Collectief

Uit onderzoek naar de veiligheidssituatie op de bedrijventerreinen en de behoefte aan camerabeveiliging bij de ondernemers, blijkt dat er een breed draagvlak is bij de ondernemers voor de collectieve aanleg van camerabeveiliging in het openbaar gebied. ,,Wij zijn heel blij dat dit nu gaat gebeuren," vertelt voorzitter van de BedrijvenKring Ermelo (BKE). ,,Er wordt al heel lang over gesproken. Als bedrijvenkring zien we hier zeker de meerwaarde van." Met cameratoezicht wordt op afstand de kentekenregistratie gecontroleerd. Zo kan worden nagegaan welke motorvoertuigen zich op het bedrijventerrein bevinden voor, tijdens en na een eventuele alarmmelding. Het kan ook gebruikt worden bij trendanalyse ter voorkoming van incidenten. Daarvoor zal ook gebruik gemaakt worden van een koppeling met de database van gestolen voertuigen.

Freeriders

Tijdens de ondertekening meldde burgemeester André Baars dat de kosten van Securitas slechts door een klein groepje ondernemers wordt opgehoest. ,,De zogenaamde freeriders profiteren hiervan. Zo is de huidige vorm van beveiliging onbetaalbaar geworden." Met de inzet van camera’s bij de invalswegen kan de beveiliging op hetzelfde niveau blijven. De plaatsing van de camera's maken deel uit van een integrale aanpak met meerdere maatregelen en instrumenten, zoals hekken en alarminstallaties. ,,Het geheel is natuurlijk AVG proof," vertelt Marco van Tongeren namens Securitas. Er zijn inmiddels landelijk veertig bedrijventerreinen aangesloten op dit systeem. Komende zomer zal ook Harderwijk hierop overstappen.