Nieuw verkeersbesluit voor meer veiligheid fietsers

ERMELO – De fietssuggestiestroken op de Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg in Leuvenum, die afgelopen zomer aangebracht zijn, lijken een positief effect te hebben. Uit metingen is gebleken dat er minder hard wordt gereden. Om de verkeersveiligheid voor de fietsers verder te verbeteren, kunnen de huidige suggestiestroken op het grootste deel van de Jonkheer Doctor C.J. Sandbergweg omgevormd worden tot fietsstroken.

Met de aanleg van fietsstroken neemt de verkeersveiligheid toe doordat het parkeren op de rijbaan wordt tegengegaan en de snelheid van het verkeer omlaag gaat door de optisch smallere wegbreedte. Daarnaast krijgen de fietsers een prominentere plaats op de weg en wijken automobilisten meer uit bij het passeren van fietsers. Hiervoor zullen fietssymbolen worden aangebracht. Hiervoor dient er echter ook een verkeersbesluit genomen te worden zodat dit formeel en juridisch ook goed wordt  afgewikkeld.

Navobi

Afgelopen zomer is deze weg voorzien van nieuw asfalt en brede fietssuggestiestroken. Echter al snel na het aanbrengen bleken de stroken ernstig versleten te zijn. Het college heeft het uitvoerende bedrijf gevraagd om herstelwerkzaamheden aan de slijtlaag. De fietssymbolen, die horen bij de nieuwe fietsstroken, worden pas na de herstelwerkzaamheden aangebracht. Bij huisnummer 7 tot aan de splitsing met de Staverdenseweg is overigens het voorstel om fietssuggestiestroken aan te brengen, dit in verband met transportbewegingen van en naar het bedrijf Navobi. Daarnaast is het voorstel om voor de transportbewegingen vanaf Navobi een verplichte rijrichting in te stellen naar de Garderenseweg om de veiligheid van fietsers nog beter te waarborgen. Deze verkeersmaatregel is ook afgestemd met Navobi.