'Je doet het voor de glimlach op het gezicht'

ERMELO - Stal Ermelo zoekt met spoed vrijwilligers om mensen met een handicap in het zadel willen helpen. Samen met de Stichting SGPE organiseert Stal Ermelo op woensdagmiddag en op zaterdagochtend paardrijden voor zowel mensen met een lichamelijke als verstandelijke beperking. ,,Maar daar hebben we mensen bij nodig,” aldus Jaap de Vries. De noodklok luidt hij nog niet, maar bij tijd en wijlen moeten ze mensen teleurstellen omdat er niet genoeg vrijwilligers zijn.

Wekelijks komen er zo’n zeventig ruiters met een beperking paard- of ponyrijden. ,,Zij genieten daar enorm van,” weet Sjerstin de Vries. ,,Ook medisch is het voor een aantal van wezenlijk belang. Mensen komen in beweging en dat heeft ook positieve gevolgen voor de spieren en de darmen.” Daarnaast zien Jaap en Sjerstin de Vries allemaal blije gezichten. ,,Daar doe je het voor,” zo vertellen ze. Voor deze mensen is het een uitje waar ze soms de hele week naar uitkijken. Echter deze ruiters zijn door hun beperking meestal niet in staat om zelfstandig te rijden en worden daarbij begeleid door enthousiaste vrijwilligers. ,,Toch hebben we ook afscheid moeten nemen van een paar vrijwilligers omdat ze lichamelijk niet meer in staat waren ons te helpen,” vertelt Jaap de Vries. Want hoewel de organisatie inmiddels een tilzak heeft, vergt het vaak ook wel wat om mensen op het paard te helpen.

'Social Return'

De Vries merkt dat het ook steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven en te behouden. Hij hoopt daarom op een soort ‘Social Return’, een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen: het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Een mooi initiatief voor ondernemers die hun sociale hart willen laten spreken!” aldus het enthousiaste koppel. Bij Stal Ermelo kan iedereen paardrijden, ook mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een rolstoel. ,,Juist voor hen is het een geweldige ervaring om zelfstandig of samen met een vrijwilliger op zo’n warme paardenrug te zitten. De warmte van het paard en de beweging zorgen voor ontspanning,” aldus Sjerstin. Voor ruiters die door ernstige spasticiteit of vergroeiingen niet in staat zijn om op een paard te kunnen zitten is er een rolstoelzadel.

Ervaring

De organisatie heeft een enorme expertise in huis. Sjerstin en Jaap de Vries willen dan ook niemand teleurstellen. ,,Maar door de bezuinigingen in de zorg, zijn er ook geen extra handjes die de cliënten helpen bij dergelijke activiteiten,” weet Sjerstin de Vries. ,,Bij sommige mensen is nog nooit iemand wezen kijken. Hoe sneu ook. Wij willen ze een moment plezier geven.” Natuurlijk zijn er ook ruiters die wel zelf in het zadel kunnen zitten en genieten van de ervaring het paard te laten doen wat zij willen. ,,Ook kinderen met autisme kunnen bij ons lekker paardrijden.” Wie wil helpen bij Stal Ermelo wanneer gehandicapten paardrijden in de binnenbakken, kan contact opnemen met Jaap of Sjerstin de Vries. ,,En natuurlijk hoop ik dat er ook ondernemers zijn die ons kunnen helpen,” aldus De Vries. www.stalermelo.nl