GGD meldt twee nieuwe besmettingen 

ERMELO/HARDERWIJK - Bij een inwoner van Ermelo en een inwoner van Harderwijk is vandaag besmetting met het Coronavirus vastgesteld. Dit meldt de GGD vandaag. In ziekenhuis St Jansdal, locatie Harderwijk, is maandagmiddag 9 maart bij een patiënt in de kliniek het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) vastgesteld. Het gaat om een patiënt die afgelopen nacht via de spoedeisende hulp is heropgenomen met luchtwegklachten en koorts.

Bij de Ermeloër bestaat een link met een eerder in Nederland gevonden patiënt. Deze persoon zit in thuisisolatie en maakt het naar omstandigheden goed. De betreffende patiënt in St.Jansdal wordt conform protocol verpleegd in strikte isolatie. Andere patiënten die in contact zijn geweest met deze patiënt worden geïsoleerd verpleegd en nauwkeurig gecontroleerd op ziekteverschijnselen. Door het St. Jansdal is direct een contactonderzoek opgestart onder patiënten en medewerkers. Eventueel vervolgonderzoek wordt in overleg met de GGD uitgevoerd. Burgemeester André Baars wenst de patiënt beterschap. ,,We staan als gemeente in direct contact met de GGD, Veiligheidsregio en het RIVM. Alle instanties doen wat belangrijk is in deze situatie.''

Besmetting

De besmetting heeft geen gevolgen voor de patiëntenzorg in St Jansdal. Alle geplande operaties en (polikliniek)bezoeken gaan gewoon door. Wel vraagt het St Jansdal patiënten en bezoekers niet naarhet ziekenhuis te komen als zij luchtwegklachten (hoesten en benauwdheidsklachten) hebben. Het te volgen beleid wordt in nauw overleg met de GGD afgestemd.

Elspeet

Juist vanavond deed premier Mark Rutte in een extra persconferentie een oproep aan alle Nederlanders om geen handen meer te geven. Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat er een inwoner van Elspeet is besmet met het Coronavirus, maar ook een medewerker van de Isala Klinieken in Zwolle. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat het totaal aantal besmettingen in ons land sinds vandaag toegenomen met 56 nieuwe patiënten tot een totaal van 321 patiënten. Er zijn nu vier patiënten zijn overleden.