Veel (sport)evenementen al afgelast

ERMELO – De gemeente Ermelo maakte vanmiddag bekend dat bij twee inwoners van de gemeente Ermelo vandaag besmetting met het coronavirus (COVID-19) is vastgesteld. De patiënten zitten in thuisisolatie. Er is in beide gevallen een link met een andere patiënt in Nederland.

GGD Noord- en Oost-Gelderland onderzoekt met wie de patiënten contact hebben gehad (contactonderzoek). Contacten van de patiënt worden door de GGD benaderd en krijgen instructies over wat zij moeten doen. Krijgen deze contacten klachten die passen bij het nieuwe coronavirus? Dan worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op dit virus. Ook blijkt dat drie medewerkers van ziekenhuis St.Jansdal, locatie Harderwijk het Coronavirus hebben opgelopen. Deze medewerkers zitten ook in thuisisolatie en worden door de GGD in gaten gehouden. De besmettingen hebben vooralsnog geen gevolgen voor de patiëntenzorg in het St Jansdal. Wel heeft het ziekenhuis extra voorzorgsmaatregelen genomen om patiënten en medewerkers te beschermen en zo de kans op het overbrengen van het virus te verkleinen.

De Kwist

De organisatie van DeKwist Ermelo is vanmiddag in een spoedoverleg bij elkaar geweest. Vanavond was immers de Teamcaptainsavond waarbij alle teamcaptains en de organisatie bijeen zouden komen om informatie te delen over De Kwist. De teamcaptains hebben allemaal een mail ontvangen waarin werd aangekondigd dat de teamcaptainsavond geen doorgang zal vinden. De organisatie heeft overigens nog geen besluit genomen of het evenement op 20 maart wel door gaat. Ze willen zich daarbij ook laten adviseren wat de teamcaptains er van vinden, welke wensen er leven bij de teams en gaan dan pas een besluit nemen. De organisatie neemt daarbij de richtlijnen en maatregelen van het RIVM en de (lokale) overheid als leidraad. Vooralsnog is er geen reden om dit evenement te cancelen.

Sport

De KNVB heeft besloten om alle voetbalwedstrijden tot 1 april af te gelasten. De duels in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal gaan dus niet door, dat geldt dus ook voor alle amateurwedstrijden. Maar ook de 40e Broekhuis Halve Marathon Harderwijk die zaterdag 14 maart gehouden zou worden en de Marathon van Rotterdam op 5 april zijn al afgelast. Theatergroep Spiegel heeft haar voorstellingen van 13 en 14 maart ook afgelast. 'Dit vinden we ontzettend jammer', aldus de toneelspelers. 'Wij hadden ons er enorm op verheugd om de voorstellingen voor u te spelen. We doen ons best om zo snel mogelijk met vervangende data te komen. Zodra die data bekend zijn, hoort u van ons'. Wie al gereserveerd heeft via de website van SCDE krijgt morgen daarover bericht.

NL Doet

Morgen en zaterdag stond NL Doet gepland.Het Oranje Fonds roept echter deelnemende organisaties aan NL Doet op hun activiteiten uit te stellen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het Coronavirus vindt het Fonds het niet verantwoord om de geplande activiteiten dit weekend door te laten gaan. ,,Met pijn in ons hart geven we dit advies. NL Doet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid,'' stelt waarnemend directeur Marc van Hal.

Lammetjesdag

In verband met de ontwikkelingen inzake het Coronavirus gaat ook de geplande Lammetjesdag op zaterdag 28 maart bij De Schaapskooi niet door. Het bezoekerscentrum en het terrein bij de schaapskooi blijven wel geopend en ook andere activiteiten gaan door, tenzij de regelgeving omtrent het coronavirus worden aangescherpt. De lammetjes en schapen staan in de schaapskooi en dartelen ook dagelijks in het weiland rond.