Waarom willen we grote voorraad in huis?

ERMELO/ REGIO – Sinds de toespraak van premier Mark Rutte en de ingrijpende maatregelen die hij bekend maakte in de strijd tegen het coronavirus, zijn Nederlanders gaan hamsteren. Ook in Ermelo raken de schappen in de supermarkten leeg. Gelukkig wordt alles nog goed bevoorraad vanuit de distributiecentra.

Op sociale media verschijnen diverse foto's en filmpjes van lege schappen. Lokaal is het bij een aantal supermarkten ook al een grote drukte en zijn de rijen langer dan gemiddeld. Ermelo van NU bezocht supermarkten en trof grote leegte bij diepvriesproducten, pasta’s, rijst en wc papier.

Waarom?

Psycholoog Martin Appelo legde voor de NOS uit waarom mensen aan het hamsteren slaan. Hij legt een link tussen de mededeling van Rutte en de werking van het brein. ‘De leiders hebben ons gisteren verteld dat we allemaal in gevaar zijn en op moment dat ons brein het signaal 'gevaar' krijgt, schakelt het over op reflexmatig handelen.’ En doordat een aantal mensen beginnen met hamsteren van bijvoorbeeld wc papier, denken veel mensen dat ze dat ook moeten doen.

Overlevingsstrategie

Overigens was er de afgelopen tijd al spraken van 'een lichte stijging' in de verkoop van hygiëneproducten. Nu gaat het vooral om voedsel en dan datgene wat lang houdbaar is. Gisteravond startte het inslaan van blikconserven en -soepen. Dit sluit volledig aan bij een overlevingsstrategie. ‘Als iemand begint met het inslaan van spullen, gaan anderen dat imiteren. Dit vanuit het idee: als we allemaal hetzelfde doen, samen staan, zijn we veiliger en sterker tegen de vijand.’ Dat meldde Appelo. Hij voegde daaraan toe dat wanneer iedereen even tijd zou nemen om na te denken, men zou weten dat hamsteren niet nodig is. Appelo: ‘Zeker niet in een rijk, rustig en veilig land als het onze. Maar het verstandige deel van het brein wordt in zulke omstandigheden overgeslagen.’