'Geen garantie dat leerlingen niet naar huis gestuurd worden'

ERMELO – Basisscholen, middelbare scholen en mbo’s hoeven de deuren (nog) niet te sluiten vanwege het coronavirus. Hoewel premier Mark Rutte donderdag aanvullende maatregelen aankondigde, is er volgens hem nog geen reden om scholen te sluiten.

Het sluiten van basisscholen zou teveel maatschappelijke consequenties hebben. Ook stelt Rutte dat het op dit moment weinig bijdraagt aan het bestrijden van de crisis. Scholensluiting betekent dat veel ouders thuis moeten blijven. ,,En zij zijn nodig bij de GGD, politie of brandweer,” aldus Rutte. Het onderwijzend personeel toont begrip, maar plaatst ook veel vraagtekens. Een aantal ouders koos er vandaag al voor om kinderen thuis te houden. Op basisschool De Goede Herder waren dat meer dan veertig leerlingen.

Dilemma

Schooldirecteur Jozias de Koeijer vindt het een lastig dilemma. ,,Ik wil de gezondheid van mijn medewerkers, maar ook die van de leerlingen en hun ouders kunnen garanderen,” reageert hij. ,,Er is zoveel contact op verschillende manieren dat me dat lastig lijkt.” De Koeijer heeft begrip voor de genoemde argumenten waarom er niet gekozen is om 'op slot te gaan'. ,,Ik zou echter meer voelen voor een sluiting waarbij er gekeken wordt naar het alternatief van opvang van kinderen van ouders die in deze tijd op cruciale plekken in de maatschappij werken.”

Sluiten

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) deed een oproep om alle scholen twee weken te sluiten. Rutte wil daar nog niks van weten. Hij stelt dat er te weinig besmettingen zijn onder kinderen. Toch zit er volgens De Koeijer een grens aan wat kan. ,,Ik kan zeker niet garanderen dat er komende weken geen klassen naar huis gestuurd worden. Ik wil namelijk geen buitengewoon beroep doen op de 'gezonde collega's'! Het zijn allemaal toppers, maar soms moet je ook medewerkers tegen zichzelf beschermen.”