Tekort mondkapjes voor zorgverleners 

ERMELO - Huisartsen in Ermelo hebben ook dringend mondkapjes nodig om patiënten de zorg te kunnen blijven geven die ze nodig hebben. ,,We moeten er niet aan denken dat onze zorgverleners, door het ontbreken van beschermende materialen, ziek worden en uitvallen,” zegt Natascha Hemmer, wijkmanager van de huisartsengroep in Ermelo. Ze doet dan ook een dringende oproep op iedereen die nog extra mondkapjes heeft om hier een aantal van te doneren.

Het gaat om mondkapjes FFP1, FFP2 en FFP3 In originele verpakking. ,,We hebben al van veel lokale schilderbedrijven, maar ook kippenboeren materiaal gekregen,” aldus Hemmer. ,,We weten alleen niet wat er nog komen gaat en hoe lang dit gaat duren, dus blijven we vragen.” Hemmer kreeg ook medewerking van Navobi in Staverden. ,,We zijn bedrijven gaan bellen en dat levert veel op, gelukkig.” Mensen die beschermingspakken, vuurwerkbrillen en mondkapjes hebben, kunnen deze inleveren bij het Gezondheidscentrum aan de Julianalaan in Ermelo. ,,Vervolgens gaat het naar een geheime opslag,” vertelt de wijkmanager. ,,Dit omdat er mondkapjes in Putten zijn gestolen. Vanuit een centraal punt wordt alles eerlijk verdeeld.” Hemmer schakelt haar hele netwerk in. ,,Zo ben ik ook bij Jan Dulles (3J’s) gekomen. Hij heeft tijdens een Facebookconcert ook een oproep gedaan.”

#doneerjemondkapje

Gisteren deed Roland Ekkelenkamp, manager van Medicamus, een oproep bij Hart van Nederland. Geen paniekoproep, maar wel omdat hij zich zorgen maakt om zijn medewerkers. Er is in het hele land een schreeuwend tekort aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal. Zorgverleners zijn bijna door de voorraad heen en het is wachten op grote aanvoer. ,,Ik vraag iedereen zijn eigen huisarts te gaan helpen,” aldus Ekkelenkamp. Daarom de oproep #doneerjemondkapje.