Maximale inzet met minimale inkomsten

ERMELO/ REGIO - Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet noodlijdende lokale en regionale kranten gaat ondersteunen. Zij hopen dat minister Arie Slob met een financiële regeling komt nu advertentie-inkomsten teruglopen. Overigens worden ook de lokale omroepen enorm geraakt door de crisis. Het verslaan van alle ontwikkelingen die te maken hebben met corona vereist maximale inzet, terwijl de inkomsten vrijwel tot nul zijn gereduceerd.

Door de corona-uitbraak is de advertentiemarkt nihil. Dat maakten de brancheverenigingen NNP en NLPO vorige week bekend. De huis-aan-huis kranten hadden het de laatste jaren al moeilijk mede door de ontwikkelingen op het digitale vlak. Zo verdween in Ermelo Het Kontakt en nam de BDU het Puttens Weekblad over van de Persgroep (DPG Media). Er bleef één lokaal nieuwsblad per plaats. Maar door de huidige crisis ontstaan er nieuwe financiële problemen bij de media. Dit zou de nekslag kunnen zijn voor veel huis-aan-huisbladen als de huidige situatie zo blijft.

Belangrijk

Vraag is nu hoe belangrijk de rol van de lokale media is bij het verstrekken van informatie. Zijn de lokale journalisten de waakhond van de democratie? Kunnen zij raadsvergaderingen kritisch blijven verslaan? En hoe verdienen zij hun brood? Ermelo van NU heeft, net als andere organisaties een terugloop in advertentie-inkomsten. ,,Maar doordat we geen druk- en bezorgkosten hebben, kunnen we dit langer volhouden,” vertelt Gert Hofsink. ,,Wij vinden het belangrijk om, juist in deze tijd, ondernemers en initiatieven te ondersteunen met redactie. Wel vragen we ons al langer af of er budget moet zijn vanuit de overheid om media te kunnen ondersteunen. Het is namelijk bijna niet mogelijk onze uren ergens in rekening te brengen. En dat wordt in deze crisis zeker niet beter.”