Nieuwe noodverordening verbiedt gebruik gemeenschappelijk sanitair

ERMELO - Veel eigenaren van campings en recreatieparken zouden dit weekend hun recreatieseizoen openen, maar vanwege het coronavirus is dat voor de meesten niet mogelijk. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft namelijk donderdagavond in een nieuwe noodverordening vastgesteld dat het gebruik van gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen verboden is. Het gaat erom dat op dit soort locaties de anderhalve meter regel moeilijk is na te leven.

,,Wij zouden onze opening inderdaad dit weekend hebben,” vertelt Roland Haage van camping De Haeghehorst. ,,We hebben dit nu uitgesteld tot na 6 april.” De nieuwe noodverordening geldt overigens voor alle locaties waar gezamenlijke voorzieningen zijn. Hieronder vallen ook de jachthavens en natuurgebieden. Vakantiegasten kunnen wel naar bungalowparken, maar parkfaciliteiten als zwembaden en restaurants zijn gesloten. Veel mensen hebben hun reserveringen inmiddels geannuleerd vanwege het coronavirus. Mensen die over kampeermiddelen beschikken met eigen sanitair zijn overigens wel welkom. De staanplaatsen op de campings zijn vrijstaand, waardoor voldoende afstand tot elkaar gehouden kan worden. Wel gelden ook hier de veiligheidsmaatregelen omtrent het coronavirus.

Financiële maatregelen

Natuurlijk lopen de recreatieparken nu veel inkomsten mis. Maar veel grotere zorgen maken de ondernemers zich over het vervolg van het recreatieseizoen wanneer ook boekingen voor de zomermaanden uitblijven. Belangenorganisatie HISWA-RECRON pleit daarom voor een stevige set aan financiële maatregelen voor bedrijven in de watersport- en recreatiesector die te kampen hebben met deze gevolgen van het coronavirus.