'De blijdschap was er niet minder om'

ERMELO – Acht Ermeloërs zijn vanmorgen Koninklijk onderscheiden, echter zonder officiële uitreiking. ,,Ondanks het ontbreken van de feestelijkheden en het feitelijk opspelden van de lintjes, was de blijdschap er vandaag niet minder om,” vertelt burgemeester André Baars. Hij heeft de mensen vanmorgen telefonisch geïnformeerd.

Baars: ,,Ook nu was het nog steeds een grote verrassing voor de gedecoreerden. Mensen waren zeer blij en vereerd met deze bijzondere onderscheiding.” Jan van Aller, Gré Hooijmeijer, Geurt van den Ham, Hendrika Kist-Mulder, Gerrit en Wilma Mulder, en Lijsje van Aller-Wallet zijn hiermee Lid in de Orde van Oranje Nassau. De gepensioneerde veearts Jan Togtema is vanaf vandaag Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Telefoon

De uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen vindt later dit jaar plaats. Dat heeft Baars de mensen ook meegedeeld. Het leverde leuke telefoongesprekken op. ,,Er werd mij zelfs een keer gevraagd of het geen grap was. Maar hierover maak ik natuurlijk geen grapjes,” aldus de burgemeester. ,,Ik feliciteer iedereen nogmaals van harte!"

 Decoranda

Jan van Aller kreeg zijn onderscheiding onder anderen voor zijn bestuursfunctie bij Christelijk College Groevenbeek en zijn vrijwilligerswerk bij de Westerkerk. Gré Hooijmeijer is al 15 jaar vrijwilligster en bestuurslid bij de Kynologenclub Noord-West Veluwe. Ook is ze bestuurslid van en vrijwilliger bij de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding.

Geurt van den Ham is al dertig jaar vrijwilliger bij voetbalvereniging EFC '58 Ermelo. Hij was jeugdleider en scheidsrechter en is tot op heden onderhoudsmedewerker. Ook doet hij veel vrijwilligerswerk bij de Gereformeerde Kerk Ermelo. Jan Togtema was jarenlang zelfstandig dierenarts. Ook was hij secretaris van en vrijwilliger bij de Groep Praktici Grote Huisdieren van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Togtema ontwikkelde beleid op het gebied van vaccinaties, apothekersrecht en de certificatie van dierenartsen. Daarnaast is hij onder anderen medeoprichter van en vrijwilliger bij Stichting Schapedrift Ermelo.

Hendrika Kist-Mulder is werkzaam als beheerder van de camping De Merel te Ermelo, die door de gasten wordt omschreven als een heuse zorgboerderij vanwege haar ondersteuning. Ook is ze vrijwilligster bij het Leger des Heils. Gerrit en Wilma Mulder zijn de afgelopen 18 jaar de drijvende kracht achter de Stichting Culturele Dialoog geweest. Ook was Gerrit vrijwilliger bij Toneelvereniging L'Ami. Daar zorgde hij voor de techniek. Ook Wilma was ook betrokken bij deze toneelvereniging. Zij zette zich in als tekstschrijver en verzorgde de schmink. Lijsje van Aller-Wallet is vrijwilligster bij de Westerkerk, onderdeel van de Hervormde Gemeente Ermelo. Zij zet zich in voor de kindernevendienst en de organisatie van de vakantiebijbelweek. Ook is ze vrijwilligster vij het Astmafonds in Ermelo.