Verrassingsprogramma blijft een verrassing voor volgend jaar

ERMELO – En het zou nog wel een jubileum worden, de twintigste editie van het Oogstfeest Horst&Telgt. Helaas wordt, evenals andere grote en kleine evenementen, ook deze publiekstrekker afgelast.

Vanaf 2001 wordt elk jaar in het vierde weekend van augustus het Oogstfeest gehouden op het land van Jaap Kwant en Eibert Kuiper aan de Oude Nijkerkerweg. En elk jaar neemt de belangstelling voor dit traditionele feest toe. Des te lastiger was het voor de organisatie om het besluit te nemen om het Oogstfeest af te gelasten. ,,Je kunt niet anders, hè?’’, zucht voorzitter Eibert Kuiper. ,,Maar we hebben besloten om het vroegtijdig bekend te maken om mensen ook duidelijkheid te geven.’’ De organisatie was toch al wel behoorlijk ver met de voorbereidingen voor dit jubileum, maar wat dit allemaal is, wil Kuiper liever niet bekend maken. Wel dat er voor vrijdagavond een groots vuurwerk was gepland. Kuiper: ,,En ook dat hebben we vroegtijdig stil kunnen zetten.’’

Onzeker

Op de vraag waarom de organisatie niet het feest een week of wat opschuift, reageert Kuiper resoluut. ,,Daar zijn meerdere redenen voor, maar ik geloof niet dat er in september die anderhalve meter al over is. Dus blijft er voorlopig nog onzekerheid of het dan wel door zou kunnen gaan. En dan nog, dan wordt het ook moeilijk, met zoveel mensen op een relatief klein gebied. En de mensen hechten aan een vaste periode, dus verzetten we liever niet.’’ Ook het argument dat het land niet meer beschikbaar is en dat het dan al weer vroeger donker wordt, heeft meegespeeld in volledige afgelasting.

Foto’s

Gelukkig is het besluit vroeg genoeg gevallen om geen al te grote kosten te hebben. ,,Nee, financieel kunnen we het nog wel overzien,’’ stelt Kuiper. ,,Dat valt gelukkig nog mee.’’ Dus dit jaar dus geen kruudmoes, geen hooischudden, eggen, maaien, ploegen, oogsten en dorsen. En ook geen keuringen, oude ambachten, lekker eten, drinken, kijken en flaneren. Ook geen stoet van zo’n honderdvijftig oude tractoren over de Ermelose wegen. Maar, gelukkig hebben we de foto’s nog.