‘Wie doet nu zoiets?’

 ERMELO – Gisteren ontdekte een wandelaar dat het nieuwe bankje, recent geplaatst bij Landgoed Oud-Groevenbeek, uit de grond is getrokken. Een zinloze vernieling. Afgelopen dagen ontdekte de bijenvereniging Ermelo dat er bijenkasten waren vernield. Waarom, vraag je je af. 

Ermeloër Peter Stegenga reageert zijn frustratie af op facebook. ‘Dankjewel Gemeente Ermelo! Wat een mooi bankje hebben jullie 2 weken geleden geplaatst bij Landgoed Oud Groevenbeek! En bedankt kansloze jongeren... Met #samensterk bedoelen ze in deze tijden iets anders dan de bank er meteen weer uit rossen! Als je niet naar school mag, ga dan iets constructiefs doen met je leven! Of blijf anders lekker op je zolderkamertje Fortnite spelen!’ En terecht dat Stegenga verontwaardigd reageert. Want het is toch bizar dat een houten bankje niet eens meer onbeheerd in het bos kan blijven staan zonder vernield te worden?

Bestuiving

Ook enkele bijenkasten van de Bijenhoudersvereniging Ermelo zijn vernield. ,,Op 27 april zijn er een aantal kasten omgegooid,’’ vertelt secretaris Hans Schuurkamp. ,,Een aantal Imkers zijn hierdoor getroffen.’’ De bijen waren net terug uit de Betuwe waar ze mee hebben geholpen voor de bestuiving van de fruitbomen. Schuurkamp kan niet aangeven wat de schade zal zijn aan deze bijenvolken, dat zal de komende tijd blijken. ,,Het is jammer dat dit gebeurd. De vereniging Ermelo gaat al jarenlang met ongeveer honderd kasten naar verschillende fruittelers om ervoor te zorgen dat o.a. de kersen, peren en appels kunnen groeien. Ook doen de bijen hun best in onze eigen omgeving om de bomen en planten in de tuinen te bestuiven.’’ Hoewel de bijenvereniging vraagt of er mensen zijn die iets hebben gezien, wordt dit wel bemoeilijkt omdat zij niet willen aangeven waar de kasten staan. Schuurkamp: ,,We zijn bang dat als wij de locaties van onze kasten bekend maken, er vaker vernielingen gaan plaatsvinden of dat er zelfs kasten of honing gestolen gaat worden.’’