'Zouden we in een stad kunnen aarden?'

ERMELO – Wie kent niet het televisieprogramma Jouw Stad, Mijn Dorp? Een programma waarin twee stellen, een uit de stad en een uit een dorp, wisselen van huis. En dat leidt tot bijzondere ervaringen. Op woensdag 13 mei worden de opnames uitgezonden van het Ermelose echtpaar Sophia de Boer en Erik Kwant die een weekje van woonplek ruilen met studenten Lisa en Jurjen uit Groningen.

Hoe is het als stadsmens om de rust van een dorp te ervaren en andersom, kun je als dorpeling wel aarden in stadsdrukte? Op dat laatste geven Sophia en Erik een volmondig ‘nee’, als antwoord. ,,Wij wilden graag eens ervaren of we in een stad zouden kunnen wennen. We hebben er wel eens over gedacht om te verhuizen naar iets meer drukte dan Ermelo,’’ vertelt De Boer. ,,Maar slapen in zo'n drukke stad lukte ons al niet, haha. Dus die plannen zijn mede daardoor overboord gegooid.’’ Geen stad dus voor het Ermelose echtpaar. Vier jaar geleden stopte De Boer met haar werkzaamheden om mantelzorger te worden voor haar moeder, die momenteel op Sonnevanck verblijft.

Privé

Vorig jaar werden ze gevraagd of ze wilden deelnemen aan het tv-programma. De Boer: ,,En omdat we met het idee leefden om eventueel meer de drukte van de stad op te zoeken, leek ons dit een goede kans om het eens te ervaren. Erik komt van het platteland en ik heb mijn hele leven in een dorp gewoond,’’ vertelt De Boer. ,,Wij hebben altijd vrij gewoond genietend van de rust van de bossen. Een ruil naar de stad was dus wel bijzonder.’’ Beiden hebben veel televisie-ervaring maar zelf de hoofdrol spelen is toch wel heel wat anders. ,,Vooral om nu jezelf als persoon, helemaal privé te laten zien en met de camera gevolgd te worden, dat is heel spannend.’’ Sophia de Boer stond veel voor de camera als assistente in spelprogramma’s als Prijs je Rijk en Ron’s Jong Gelukshow, maar ook als omroepster bij Veronica en presentatrice van het RTL-programma Life is Beautiful. Het stel trouwde in 1992 na het winnen van de huwelijksshow Love Letters van Linda de Mol. In 2015 werd De Boer door een vakjury gekozen en daarna gekroond tot Mrs Netherlands Universe 2015.

Volle koelkast

Een weekje Groningen, dus. ,,Het was een avontuur met veel plezier. Nu hebben we in ieder geval toch een keer in een studentenhuis gewoond,, vertelt de Ermelose. ,,Wij hebben het studentenleven mogen meemaken en omdat een studentenhuis toch wel heilig is voor de jongeren, was het zeer bijzonder dat we dit uitzonderlijke studentendomein mochten betreden. We hebben daarnaast ook leuke dingen gedaan, maar dat moet je volgende week maar gaan zien bij de uitzending. Maar, een weekje was wel te kort.’’ Andersom kwamen er twee studenten naar hun huis in het rustige Ermelo. En die genoten van de tuin, de rust, de ruimte en een volle koelkast. De Boer: ,,We hebben ook meegedaan in verband met m’n moeder en de mantelzorg-taak die ik nu sinds vier jaar op me heb genomen. De programmamakers wilden de studenten met de ouderenzorg laten kennismaken, waar ik me deze laatste jaren ook voor inzet.’’ Haar moeder zit ook in het programma, maar samen kijken zit er vanwege de Coronamaatregelen niet in. ,,Dat vinden we natuurlijk wel heel erg jammer. Ze zit in Sonnevanck waar nu geen bezoek mag komen en haar ophalen lukt nu natuurlijk ook niet. We zullen gezellig met ons gezin het programma knus op de bank gaan bekijken. We hebben ook geen idee hoe deze aflevering eruit ziet en vinden het wel spannend wat ze ervan gemaakt hebben met al onze spontane uitlatingen.’’
De uitzending van Jouw Stad, Mijn Dorp is op woensdag 13 mei om 21.30 uur op NPO 1