Vrijheidsbloemen digitaal en bij het monument

ERMELO - Vanmiddag hebben burgemeester André Baars en voorzitter van de Oranjevereniging Ermelo Jan Urbach een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan de Horsterweg. Door de corona-maatregelen krijgt de Dodenherdenking ook in Ermelo dit jaar een andere invulling.

Een grote bijeenkomst was niet mogelijk. ,,Maar we hebben wel aandacht voor deze editie van Dodenherdenking," meldt Baars. Tijdens een kleine bijeenkomst werd de Last Post gespeeld en hield men twee minuten stilte. Hiervan zijn door de gemeente video-opnames gemaakt. Ook heeft de burgemeester een speech opgenomen. Deze opnames worden rond 19.00 uur geplaatst op de website van de gemeente en gedeeld via de sociale mediakanalen. 

Bloemen

Normaal gesproken wordt de bijeenkomst aan de Horsterweg afgesloten met de mogelijkheid tot het leggen van bloemen bij het monument. Ook dit jaar is er gelegenheid dit te doen. De gemeente heeft het bloemenrek geplaatst zodat iedereen bloemen kan achterlaten. Voor ouders met kinderen die digitaal willen stilstaan is het ook mogelijk om een gratis vrijheidsbloem te geven. Hiervoor zijn verschillende opties. Ook op de plek waar normaal gesproken ieder jaar duizenden kinderen met hun ouders samenkomen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei, wordt nu het allergrootste eerbetoon, van kinderen, voor Nederland gecreëerd. Er is in Madurodam plaats voor duizenden, of - hopelijk - misschien wel tien- of honderdduizenden bloemen. Bloemen die bij het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld de Nederlandse driekleur vormen.