Welke maatregelen zijn er nodig?

ERMELO – Veel kappers hopen morgen groen licht te krijgen van premier Mark Rutte. De meesten hebben al de nodige aanpassingen gedaan en de mondkapjes liggen al klaar. Morgen houdt het kabinet crisisberaad.

Naast een besluit over de contactberoepen hoopt ook de horeca op toekomstperspectief. Al is nog nauwelijks duidelijk hoe een en ander geregeld zou moeten worden. Ondertussen kijkt iedere ondernemer wat er nodig is in zijn/ haar zaak. Zo opende vorige week ook de kringloopwinkel De Zaak van Ermelo na vijf weken gesloten te zijn geweest. ,,We hebben voldoende ruimte, brede looppaden en de route aangegeven met duidelijke signing,” vertelt Ron van Bruggen, eigenaar van dit bedrijf. ,,Ik merkte dat de meeste medewerkers weer graag aan de slag wilden. En natuurlijk hebben we begrip voor mensen die het nog niet aandurven.”

'Gewoon' open

Bij HiziHair wacht Gert Koelewijn op het moment dat hij weer kan knippen. Alle kappersstoelen zijn omgeven door meters plastic. ,,En we hebben handschoenen, capes en mondkapjes in grote hoeveelheden. Zodra Rutte zegt dat het mag dan gaan we open." Mensen werden de afgelopen weken vooral opgeroepen om thuis te blijven. Toch waren veel winkels 'gewoon' open. En het winkelend publiek trekt aan. Naast lokale klanten, vinden ook steeds mer toeristen de weg weer naar het centrum. En volgens deskundigen is dat nou juist het probleem. Want in de winkels zijn aanpassingen zichtbaar en weet iedereen inmiddels ermee om te gaan, maar de drukke winkelstraten zijn allerminst aangepast op de 'anderhalve meter-samenleving'. Hier is geen signing, geen afstand. Hier doe je geen boodschappen, hier ga je shoppen met het hele gezin. En waar kan je dan bijvoorbeeld naar het toilet? Wie zorgt er voor de hygiëne in de straat? Wie is hiervoor verantwoordelijk?

Lokaal kopen 

Veel mensen hebben vakantie en zondag is het moederdag, reden genoeg om lokaal te gaan kopen. En dat is ook hoog nodig om winkeliers te helpen 'overleven'. Tegelijkertijd zit niemand te wachten op een toename in coronapatiënten. De consumenten en de ondernemers vragen om duidelijkheid.