InterActie treft alle benodigde voorzorgsmaatregelen

ERMELO - Mark Broere, directeur van het Ermelose Sportbedrijf InterActie, vindt het openen van zwembad Calluna dubbel. Aan de ene kant noemt hij het hartstikke fijn. ,,Dan is er weer perspectief,” zegt hij. ,,Aan de andere kant is het nog onduidelijk hoe de protocollen er exact uit gaan zien. ,,Maandag openen, zoals de premier deze week bekend maakte, is dan ook voor ons niet haalbaar.” Broere hoopt vanmiddag meer duidelijkheid te krijgen. ,,Dan kunnen we dit weekend doorwerken en kijken hoe we een en ander kunnen uitvoeren.”

De directeur heeft twee prioriteiten: de veiligheid van de gebruikers, maar natuurlijk ook de gezondheid van zijn team. ,,Het is aan ons om alles volgens de gestelde richtlijnen uit te voeren. Het vaststellen van de regels wordt op een ander niveau gevoerd.” Broere vertelt op basis van voorgestelde protocollen van enkele weken geleden dat het in deze eerste fase uitsluitend gaat om baantjes zwemmen. ,,We kunnen dan 24 mensen per tijdslot toelaten. Zij hebben dan een uur toegang tot het zwembad.”

Verrast

In eerste instantie ging InterActie er vanuit dat het zwembad wellicht per 1 juni open zou gaan. ,,We hebben natuurlijk met spanning geluisterd naar Mark Rutte en concludeerden daarna dat we, net als sauna’s en sportcentra, pas 1 september open mochten. Maar later op de avond bleek dat zwembaden ineens maandag open mogen.” Broere stelt daarmee ook direct dat de sauna en whirlpool gesloten blijven. ,,Maar goed, het is nog wachten op de juiste protocollen.” De datum van 11 mei was voor Calluna overigens niet mogelijk omdat ook het zwemwater is afgekoeld. ,,Toen we twee maanden geleden moesten sluiten, is de kachel op de minimale stand gezet. Het water moet nu weer op temperatuur komen.”

Leszwemmen

Veel ouders vragen zich af wanneer de kinderen naar leszwemmen kunnen. Dat gaat volgens de directeur nog even duren. ,,We zetten in deze fase in op vrij zwemmen, natuurlijk met de nodige afstand. Leszwemmen betekent dat we één kind per 10m2 mogen toelaten. Je kunt je voorstellen dat dat niet realistisch is,” aldus Broere, die de vraag van ouders goed begrijpt. Maar een datum voor leszwemmen kan hij dan ook niet geven. Net zo min als het antwoord op de vraag wat het coronavirus in het water doet. Broere vertrouwt op de deskundigheid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij stelt in samenspraak met de Koninklijke Nederlandse Zwembond en vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) de richtlijnen op. ,,Ik vertrouw op hun advies,” aldus de directeur van InterActie Ermelo. ,,Wij streven ernaar woensdag 13 mei ons zwembad te heropenen. Vanaf dinsdag 12 mei kan men de toegang (via een tijdslot) tot het zwembad reserveren.