Burgemeester Baars feliciteert op afstand

ERMELO – Mevrouw Sybrandi-Bleijerveld is weer een jaartje ouder geworden, ze viert vandaag haar 107e verjaardag. Hiermee is ze nog steeds de oudste inwoner van de gemeente Ermelo. Burgemeester André Baars feliciteerde haar vandaag met deze bijzondere leeftijd op afstand, dus per telefoon.

Mevrouw Sybrandi woont in de Croonenburgh aan de Kon. Emmalaan. Woonzorgcentra, verpleeg- en verzorgingshuizen, maar dus ook de serviceflat Croonenburgh zijn nog steeds gesloten. Zelfs voor burgemeesters, dus moest Baars de jarige vanuit de tuin toezwaaien waarbij zij, vanaf het balkon, vrolijk terugzwaaide. Per telefoon feliciteerde hij haar met haar hoge leeftijd. ,,De jarige mevrouw Sybrandi staat nog volop in het leven en genoot van de felicitaties en de vele bloemen in haar kamer,'' vertelt Baars enthouisast. ,,Met de nodige mantelzorg van haar kinderen en van de thuiszorg woont ze nog zelfstandig. Ik ben trots deze oude dame in Ermelo te mogen hebben.''

Eeuweling

Er zijn in Nederland ruim tweeduizend mensen honderd jaar of ouder, waarvan 85% van hen vrouw is. Volgens de gegevens van het CBS woonden er in 2019 zes honderdjarigen en ouder in Ermelo, waarvan mevrouw Sybrandi weer de oudste is. De oudste Nederlander is momenteel Anne Brasz-Later uit Utrecht en telt 113 jaar en 296 dagen. De oudste Nederlandse ooit was Hendrikje van Andel-Schipper, zij bereikte de uitzonderlijke leeftijd van 115 jaar en 62 dagen, ze overleed op 30 augustus 2005.