Bartiméus opent Corona bezoekersruimte 

ERMELO - Vandaag opende Bartimëus in Ermelo een coronaproof bezoekersruimte. Dit om ervoor te zorgen dat de bewoners van het verpleeghuis Henriëtte van Heemstrahuis hun familie en verwanten in een veilige omgeving weer kunnen ontmoeten. Deze tijdelijke bezoekersruimte bestaat uit een speciaal aangepaste portakabin. Midden in de portakabin is een plexiglas wand geplaatst. Bezoek neemt aan de ene kant van de wand plaats, de bewoner aan de andere kant. De eerste bewoonster mocht met haar familie deze ruimte voor het eerst in gebruik nemen. Bij deze feestelijke opening waren ook Jopie Nooren (Raad van bestuur van Bartiméus) en Joeke van der Mei (Directeur Bartiméus Fonds) aanwezig.

,,Wij voelen zo met iedereen mee die zijn verwanten mist. Dat geldt ook voor de bewoners van het Henriëtte van Heemstrahuis. Met deze bezoekruimte creëren we een veilige plek om elkaar te zien en te spreken," aldus Jopie Nooren, bestuursvoorzitter van Bartiméus. ,,Net als alle andere bewoners in de ouderenzorg in Nederland hebben de bewoners van het Henriëtte van Heemstrahuis in Ermelo al bijna twee maanden geen bezoek meer kunnen ontvangen. En dan ga je op zoek naar alternatieven. Grote uitdaging daarbij is bezoek op een veilige manier te organiseren. En dat is nu met steun van het Bartiméus fonds gelukt. Wij zijn er heel blij me en de bewoners zien er naar uit om hun familie weer in levende lijve te zien."

Extra uitdaging

"Onze portakabin is geen nieuw idee, je ziet ze al meer in Nederland op plekken waar bezoek aan bewoners van instellingen voor ouderen en voor mensen met een (meervoudige) beperking vanwege de coronamaatregelen nauwelijks meer mogelijk is. Maar bij Bartiméus hebben we met een extra uitdaging te maken. En dat is dat onze bewoners slechtziend of blind zijn. En hoe krijg je dan toch het gevoel nabijheid van het bezoek? De manier waarop je omgaat met het geluid is daarbij belangrijk. Wij hebben de portakabin zo aangepast dat het geluid optimaal is. En daarmee creëren we iets dat aansluit op de behoefte van de bewoners die allemaal blind of slechtziend zijn en hun bezoek." Jopie Nooren is blij met de medewerking van gemeente Ermelo. ,,De samenwerking is altijd al goed. En ook in dit geval waren we er met de gemeente snel uit. De toestemming en het bepalen van de locatie van de bezoekersruimte vormde geen enkel probleem bij de gemeente. Het is geweldig om met zoveel medewerking dit idee te kunnen verwezenlijken." De tijdelijke bezoekruimte bij het Henriëtte van Heemstrahuis is mede mogelijk gemaakt met steun van het Bartiméus Fonds.