Dokter Rups wil liever preventief nesten verwijderen

ERMELO – Rupsen zorgen op dit moment voor veel onrust. Wandelaars zijn extra alert op aanwezigheid van de eikenprocessierups. ,,Maar niet iedere rups is een eikenprocessierups,” vertelt Arijan Menken terwijl hij De Stentor leest.

Daarin stond vanmorgen een artikel over een bezorgde Ermeloër die zelf linten had gespannen om mensen te waarschuwen tegen grote hoeveelheden eikenprocessierupsen. ,,Maar deze meneer zag kardinaalsmutsstippelmotten,” aldus Menken, eigenaar van Dokter Rups. De kardinaalsmutsstippelmotten spinnen hele struiken in. Daarna zien de struiken er vaak gehavend uit door rupsenvraat. ,,Maar ze zijn volstrekt onschuldig.” Dit in tegenstelling met de eikenprocessierups.

Brandharen

Overigens is de eikenprocessierups al wel in grote getale aanwezig. De nesten zijn op veel locaties al met het blote oog waar te nemen. De rupsen zijn deze week in het vierde larvenstadium gekomen. Dat betekent dat ze nu de brandharen krijgen, die zorgen voor irritatie aan huid en ogen. Het aanpakken van de eikenprocessierups is een kwestie van lange adem,” weet Menken, die zich het afgelopen jaar geheel gespecialiseerd heeft in deze materie. ,,We hebben inmiddels bij particulieren ook al een aantal nesten verwijderd voordat ze voor overlast zijn,” legt de Ermeloër uit. Voor de gemeente Ermelo kan Dokter Rups (nog) niks betekenen. De gemeente is verantwoordelijk voor de nesten in gemeentelijke eikenbomen en de bestrijding gebeurt door een externe partij uit Harskamp. ,,Men beperkt zich ook tot 'gevoelige' locaties,” aldus Menken. Zo worden alleen nesten weggezogen binnen de bebouwde kom en in de openbare ruimte. Bomen bij speelplaatsen, sportvelden, scholen, verzorgingstehuizen en vlakbij woningen krijgen voorrang bij de bestrijding.

Markering

De eikenprocessierups komt ook veel voor in bos- en heideterreinen. Daar bestrijdt de gemeente de rups dus niet. Op plekken waar mensen langer zijn, worden de bomen waar nesten in zitten gemarkeerd. Bomen van particulieren, op terreinen van woningbouwcorporaties, sportverenigingen, recreatieterreinen, maneges en andere bedrijven zijn de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Om de lastdruk in de toekomst te verlagen is, volgens Menken, het registreren en het in kaart brengen van de verwijderde Eikenprocessierupsnesten een goede start. ,,Ook het introduceren van meer natuurlijke vijanden is één van de middelen om de aanwezigheid af te remmen.” Tegelijkertijd bereidt Dokter Rups zich voor op de komst van de Dennenprocessierups. ,,Deze Dennenprocessierups heeft veel van dezelfde vervelende eigenschappen als de Eikenprocessierups, maar heeft de den als thuisbasis.” Belangrijk is dat we leren de rupsen te herkennen. ,,En dat begint door te kijken in welke boom de insecten zich bevinden. Niet iedere rups is een jeukrups.” www.dokterrups.nl