Vroeger was het de Veluwsche Winkel

ERMELO - Rene en Bertineke Assies hebben onlangs hun huis te koop gezet, een huis met een bijzondere historie. De royale vrijstaande jaren '30 villa aan de Horsterweg was vroeger namelijk de Veluwsche Winkel. Veel Ermeloërs zijn er vroeger geweest voor kruideniersartikelen, drogisterij-producten of om foto’s te bestellen.

,,Het leuke was dat er laatst drie zussen op de oprit stonden,” vertelt Bertineke Assies. ,,Ze waren hier geboren en wilden graag nog eens binnenkijken.” De dames kwamen uit het grote gezin van de familie Dooijewaard. ,,Het was heel interessant omdat de dames alles konden vertellen over de indeling van het huis.” Zo is er nog altijd de ruimte waar vroeger de drogisterij zat en ook de zogenaamde appelzolder is nog geheel in takt.

Duurzaam

Tijdens de rondleiding is de opvallende, authentieke trap een echte blikvanger. Toch hebben de huidige bewoners ook veel aan het huis gedaan. Vooral aan comfort heeft Assies veel geïnvesteerd. ,,Dat is ook mijn vak,” vertelt Rene enthousiast. Toen het gezin er kwam wonen, had het huis een enorme energierekening. ,,We hebben direct een hout-gestookte cv-ketel geplaatst en een twintigtal zonnepanelen op het dak gelegd.” Tegelijkertijd is de dak- en spouwisolatie aangepakt. Ondanks dat het huis voorzien is van dubbele beglazing, zijn de glas-in-lood-ramen bewaard gebleven. ,,Het huis heeft gewoon veel karakter,” vertelt Bertineke. ,,Dat is ook de reden waarom we het een aantal jaren geleden gekocht hebben. Het voelde gelijk als thuiskomen.” Ondertussen komen foto’s van vroeger op tafel. Het huis is nog geheel herkenbaar, echter zonder voortuin. ,,Kijk,” wijst het echtpaar. ,,Voor de winkel stond een vitrine met ijsjes.” Menig kind zal er een ijsje gekocht hebben.

Tweede Wereldoorlog

Maar de verhalen houden hier niet op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben er mannen zich schuil gehouden om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Bertineke opent een van de kasten op een slaapkamer. Ze schuift de kleding aan de kant en toont het zijpaneel dat open kan. ,,Hier schoven ze dan zo achter weg. Ze hielden zich stil totdat het gevaar geweken was.” Een oud huis met verhalen, maar qua uitstraling in interieur is het modern. Een zo goed als nieuwe woonkeuken is van alle gemakken voorzien. De achtertuin is gesitueerd op het zuiden waardoor de familie enorm kan genieten van het mooie weer. Hoewel de mannen misschien liever hun vrijetijd doorbrengen in de ruime schuur waar af en toe gesleuteld wordt.

Geluidsarm asfalt

Het enige puntje van aandacht is de Horsterweg, maar deze wordt dit najaar nog voorzien van geluidsarm asfalt en extra brede fietsstroken. In de woning zelf merk je overigens niks van het verkeer. Er zit dan ook een aardig brede, strak aangelegde voortuin voor. Nog één keer vergelijken we de oude foto’s met het huidige pand. ,,De voordeur is verdwenen,” vertelt Bertineke Assies. Ze wijst op de muur tussen de grote ramen. ,,Daar heeft de deur van de winkel gezeten.” Wie belangstelling heeft voor deze prachtig gerenoveerde jaren ’30 villa kan contact opnemen met Bos & Wietse Makelaardij. Op Funda staat alle informatie over de woning.