Krakers Regenboogh verhuizen naar Hortensialaan

ERMELO – Donderdagavond 11 juni gaat het alarm af en de veldwachter van GGz Centraal snelt richting het leegstaande paviljoen Heesteroord aan de Hortensialaan. Inbrekers? Het blijken krakers te zijn die zich de toegang tot het gebouw hebben verschaft. Ja, en dan gaat het alarm af. Ondertussen is ook de politie gearriveerd, maar meer dan ‘aanzeggen’ dat het strafbaar is wat de krakers doen, kunnen ze niet.

In het pand blijken de vijf krakers, die tot vorige week in Huize Regenboogh aan de Horsterweg woonden, te zijn neergestreken. Paradijsvogels, vrije geesten die vanuit ruimdenkendheid zich het leegstaande pand toe-eigenen. ,,We zijn allemaal een soort van creatief en willen het hier mooier maken,’’ vertelt Jan Jaap (41). ,,Een achternaam hoeft nog niet, eerst maar eens zien hoe het zich hier ontwikkelt,” zegt hij. ,,GGz Centraal hoeft zich geen zorgen te maken, want we maken er echt geen puinhoop van. We gaan het terrein mogelijk verder ontwikkelen en maken er, vanuit onze mogelijkheden, wat moois van. En wellicht dat we over een tijdje ook anderen kunnen laten zien wat we doen.’’ En nee, ze hebben niet eerst toestemming gevraagd aan de pandeigenaar. ,,Daar zijn we nog niet uit. We zijn er nog niet aan toegekomen hoe we dit gaan verwoorden naar GGz Centraal.’’ Jan Jaap praat zacht, denkt eerst ruim na voordat hij wat zegt, en het klinkt ook niet allemaal concreet. Maar de intentie is ongetwijfeld goed. Hoewel we vanmiddag een gesprek zouden hebben met Judith, heeft het collectief besloten Jan Jaap naar voren te schuiven omdat Judith al een drukke dag had. Ze moest veel regelen en had ook al een gesprek met de journalist van De Stentor. In tegenstelling tot Judith is Jan Jaap niet de meest welbespraakte van het gezelschap.

Statement

,,GGz Centraal onderzoekt op dit moment wat er precies aan de hand is en beraadt zich op eventueel te ondernemen stappen,’’ geeft een woordvoerder van GGz Centraal aan. ,,Helaas kunnen wij geen antwoord geven op verdere vragen omdat wij niet meer weten dan dat het gebouw is gekraakt.’’ In het statement, wat de krakers hebben opgesteld, staat dat het collectief van individuele bewoners hiermee uit de acute nood zijn geholpen en is hun recht op wonen voorlopig gewaarborgd. Daarnaast is volgens hen met deze kraakactie een einde gekomen aan de onnodige leegstand van een prima bewoonbaar pand. De krakers beroepen zich op het gemeentelijke beleid ter voorkoming van leegstand en tegengaan van verpaupering. Het krakerscollectief, dat sinds maart vorig jaar in De Regenboogh verbleef, had met Eleos, de eigenaar van het pand, afgesproken te zullen vertrekken als er een nieuwe huurder gevonden zou worden. En die is per 1 juli gevonden, waardoor de krakers op zoek moesten naar een anderen plek. Bij de krakers is bekend dat het pand onderdeel uitmaakt van een groter geheel van herbesteding van dit gebied. Zo schrijven zij in hun statement. ‘Maar deze plannen zijn echter nog puur intentioneel en zouden met huidige economische veranderingen wel eens een stuk minder haalbaar kunnen blijken,’ menen zij.

Detox

,,We hebben voor dit gebouw gekozen omdat het al langer leeg staat en het is ook wel grappig dat het een verslavingsafdeling was. Een ieder van ons kon zich er wel wat bij voorstellen hoe een Detox-afdeling er uitziet, met woonkamers, groepsruimtes, keuken en zo,’’ vertelt Jan Jaap. En natuurlijk ook omdat het op de nominatie staat te worden gesloopt. ,,Zonde, want er is nog veel van te maken. We zullen ongetwijfeld de tuin mooier maken, maar dat hangt af van welke inspiratie we krijgen. Binnen staat bijvoorbeeld een tafel met een collage erop. Dat laten we op ons inwerken en dan komt er vanzelf wat moois uit.’’ Ondertussen hebben de krakers elektriciteit en water, want dat zijn toch wel eerste levensbehoeften. En verder zien ze wel hoe het gaat. Zij staan open voor elk gesprek. Maar, en dat is duidelijk, ze gaan er niet zomaar uit. Ze willen vooral geen gedoe. ,,We willen het netjes doen,’’ aldus Jan Jaap.

Heijmans

De nieuwe verslavingsafdeling Heesteroord is midden jaren negentig van de vorige eeuw gebouwd, ondanks dat buurtbewoners veel protesten hadden laten horen. Zij wilden geen verslaafdenkliniek in hun buurt. Uiteindelijk bleek dat het verblijf van deze doelgroep nauwelijks overlast of ongeregeldheden heeft veroorzaakt. Vijf jaar geleden werd dit paviljoen door GGz Centraal opgeheven en verhuisde de klinische verslavingszorg naar afdeling Johannesbos op Landgoed Veldwijk. Het leegstaande pand valt onder de voorgenomen verkoop van het terrein van De Hooge Riet aan Heijmans.