Openbaar wildscherm in het Ruige Veld

ERMELO – De gemeente Ermelo gaat een wildobservatiepunt maken in Het Ruige Veld. Dit op verzoek van verschillende recreatieondernemers. Eén van de kartrekkers is Reinier Kaper, eigenaar van Reintje de Vos. Hij neemt mensen graag mee het bos in en vertelt over wat de natuur te bieden heeft. ,,Zo'n openbaar wildscherm is een echte trekker. We zijn vier jaar geleden hierover in gesprek gegaan. Het is mooi dat het er nu gaat komen.”

In het gebied, achter het Indianenbos aan de Oude Arnhemsekarweg, is het eenvoudig om een groot blok als rustgebied te creëren. Dat is nodig om zo'n wildobservatiepunt tot een succes te maken. Op het wildakker kan het wild gelokt worden. ,,Het wordt een scherm van gestapeld hout met kijkgaten op verschillende hoogtes. Zo kunnen mensen straks ongemerkt wild bekijken,” aldus Kaper. Terwijl we met hem meelopen richting het gebied steken twee grote edelherten het pad over. ,,Midden op de dag,” lacht de natuurgids. ,,Tja, je kunt er natuurlijk geen zekerheid aan verbinden. Maar er is hier veel wild en het is mooi dat je als wandelaar zwijnen, herten en reeën kunt zien.”

Gesaneerd

Kaper merkt dat er behoefte is aan een dergelijke locatie. ,,Voorheen stond er een wildscherm aan de Dodeweg op Drie. Die locatie is gesaneerd.” Voordat er is gekozen voor het Ruige Veld, zijn er verschillende andere plekken bekeken. Uiteindelijk bleek dat de locatie die nu voor ligt het meest geschikt is. ,,Het leuke is dat het vlakbij verschillende vakantiepark en ligt en dat het goed te bereiken is,” vertelt Kaper, die zijn wandelingen start vanuit het gebouw De Windkanter, gelegen op de Kriemelberg. Om een rustgebied te maken dat groot genoeg is, zal een bospad worden afgesloten. Als die pad open blijft zal het wildkijkscherm waarschijnlijk niet functioneren omdat het wild dan weg blijft. Het Ruige Veld kent echter een relatief dicht netwerk van paden, waardoor er voor wandelaars voldoende alternatieven overblijven.

Eigen omgeving

Kaper gidst je langs de verschillende bospercelen. Bij ieder stukje heeft hij een verhaal. De coronamaatregelen hebben ook voor hem enorme consequenties. ,,We hopen dat we deze zomer weer wat groepjes mogen rondleiden,” zegt hij. ,,Ik krijg al aanvragen.” Wellicht doordat er nu vakanties dichter bij huis plaatsvinden, ontdekken mensen de natuur in hun eigen omgeving. ,,Kijk,” zegt de Ermelose natuurgids, wijzend op een modderpoel. ,,Een mooie prent van een edelhert, een knoepert.” Volgens Kaper is het scherm een echte aanwinst voor Ermelo. ,,Een plek waardoor je een grotere kans hebt zelf het wild te kunnen observeren.” Hij hoopt dat het eind dit jaar gerealiseerd zal zijn.