Brabander heeft bekentenis afgelegd

ERMELO – De man die zich eind mei bij de politie meldde in verband met de brand bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, heeft een volledige bekentenis afgelegd.

Het gaat om de 'Vegan Streaker', een pseudoniem van dierenrechtenactivist Peter Janssen. Hij verscheen meermalen schaars gekleed op drukke locaties om zo aandacht te vragen voor dierenleed en dieren welzijn (bron: Wikipedia). De 34-jarige Brabander stelt dat het om een eenmansactie gaat. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein van Dijk inmiddels bevestigd aan verschillende media.

Bewakingsbeelden

Janssen meldde zichzelf twee dagen na de brand in Ermelo op het politiebureau in Apeldoorn. Sindsdien zit hij vast. Op de bewakingsbeelden, die direct na de brand op sociale media circuleerden, was te zien hoe de brandstichter in de nacht van 28 mei tot actie overging. Hierop is ook te zien dat de dader ook zelf getroffen werd door de vlammen. Toch blijkt uit de verklaring van de advocaat dat Janssen nauwelijks verwondingen hieraan over heeft gehouden.