Twijfels over integriteit

ERMELO – Wethouder Leo van der Velden (economie) ligt onder vuur op basis van geruchten. Hij zou op 13 juni zich niet gehouden hebben aan de 1,5 meter regel in café De Molenaer in Ermelo. Zijn aanwezigheid is daarna enorm uitvergroot dat mensen zelfs gingen twijfelen aan de integriteit van de wethouder.

,,Belachelijk,” zegt ondernemer Dick Rozendaal die op 13 juni ook in café De Molenaer was. ,,Ik was er samen met Dick Bilder. Leo is maar heel even geweest om mijn sleutels te brengen. Verder was er op dat moment niemand behalve personeel van het café.” Van der Velden, die voor de foto nogmaals de sleutels teruggaf, werd die avond door Rozendaal uitgenodigd om een biertje te drinken. ,,Toen kwam er een groepje binnen die door medewerkers werd aangesproken op de coronaregels,” verklaart de Ermelose wethouder die dit verhaal op persoonlijke titel doet. ,,Ik merkte dat de sfeer veranderde. Ik werd op onfatsoenlijke wijze bejegend, hoorde wat schreeuwen over Texsaloon, wilde er de-escalerend op reageren, maar dat hielp niet. Ik ben toen op de fiets naar huis gegaan.”

Coronawet

,,Er is niks gebeurd,” verklaren de mannen die erbij waren. Waarom is dit nu dan politiek zo'n groot issue geworden? Van der Velden heeft er wel een verklaring voor. ,,Ik lig onder een vergrootglas. Dat weet ik. Maar de coronaperiode heeft ervoor gezorgd dat de samenleving is verhard. Ik heb een hoop geleerd, ook hoe mensen elkaar erbij lappen. Zeg nou eerlijk: heb jij de regels uit de noodverordening niet een keertje overtreden? Weet je hoe ver anderhalve meter is? Dat is niet continue te handhaven. De Coronawet moet er in de huidige vorm nooit komen! Het is het begin van het einde!"

Regie

Maar er is nog iets anders aan de hand. Van der Velden:,,Vorige week dinsdagavond werd ik gebeld door de burgemeester om 'gehoord' te worden.” Toen dat achter de rug was volgde er een ongevraagde tip. ,,Hieruit kwam naar voren dat de burgemeester al acht dagen eerder mijn gangen was nagegaan. Dat is mede de aanleiding waarom ik vandaag de fractievoorzitters vraag onderzoek te doen naar de rol van de burgemeester in deze kwestie. Dat er achter mijn rug om veel over mij is gesproken, is een feit. Je verwacht dan dat de burgervader de regie pakt zowel richting raad als naar het college. Inmiddels gaat het alle kanten op en tot vandaag ben ik een soort vogelvrij verklaard. Afgelopen vrijdag werd, terwijl ik in een belangrijke vergadering zat, per mail mijn zaak tot een persoonlijke kwestie gebombardeerd, terwijl woensdag was besloten dat bij persvragen het een zaak voor onderzoek door de burgemeester zou worden. Je staat vanaf dat moment er als collegelid alleen voor, geen recht op ambtelijke ondersteuning: zoek het maar uit, wij kijken wel toe! Zo voelt dat! Al gaan de burgemeester en ik niet als dikke vrienden door het leven, dat doet niet ter zake. Hij heeft zijn rol en ik de mijne. Het kan niet zo zijn dat mijn gangen zonder mijn medeweten worden nagegaan! Of dit wel of niet zo is moet blijken, dit moet uit de wereld!''

Niet menselijk

De wethouder benadrukt dat het sluiten van een horecagelegenheid, zoals de Texsaloon waar hij op werd aangesproken, de bevoegdheid van de burgemeester is. ,,Ik ga daar niet over.” De coronamaatregelen zijn wat hem betreft niet uit te leggen, niet menselijk. ,,Je geeft mensen soms spontaan een schouderklopje of je komt per ongeluk te dicht bij iemand in de buurt.” Van der Velden is overigens niet de eerste wethouder die zich openlijk verzet tegen de corona-wet. Ook John van Vugt, wethouder in de gemeente Geertruidenberg, maakt zich grote zorgen. ,,Het is nu al onhandelbaar en niet te handhaven,” reageerde hij in de media.

Samenzwering

Van der Velden zegt niet wakker te liggen van hetgeen er de afgelopen weken gebeurd is, maar het heeft hem in elk geval kopzorgen bezorgd. Hij voelt zich in de steek gelaten door de burgemeester die woensdagavond niet toestond dat de wethouder de raad vertrouwelijk informeerde. ,,Maar ook door een deel van de raad. Want er waren zelfs raadsleden op zoek naar foto's als bewijsmateriaal. Ze hebben mij niet gebeld, hebben het gespeeld via mijn partij. En toen een raadslid mij uiteindelijk wel belde, onder de noemer van medeleven en meeleven, voelde het alsof hij mij vervolgens een mes in de rug wilde steken. We hebben een partij van de samenleving, maar het voel nu als een partij van de samenzwering.” Volgens Van der Velden heeft men hem met opzet willen beschadigen. Toch blijft hij vol vertrouwen en put hij kracht uit zijn geloof. ,,Er is er Eén die aan de knoppen draait.”

Controlerende functie

Natuurlijk heeft Ermelo van NU ook het college gevraagd om een reactie op de geruchten. Men reageert als volgt: 'Primair is het aan de wethouder zelf om hierop te reageren; immers het vermeende incident vond plaats in privétijd en heeft geen directe relatie met de uitvoering van zijn werk als wethouder. De gemeenteraad heeft een controlerende functie op het ambt van wethouder. Het is dus niet aan het college van B&W om hier inhoudelijk op te reageren'.