Baars was bang voor knip- en plakwerk

ERMELO – Burgemeester André Baars vindt het jammer dat er een eenzijdig beeld is neergezet van de gemeente Ermelo in het programma Opstandelingen. Baars: ,,Echter, ik ben ook van mening dat medewerking aan het programma dat niet zou hebben gewijzigd.”

Baars geeft in zijn verklaring eindelijk inzicht in zijn motieven om zijn weerwoord aan de programmamakers te weigeren. ,,Tegenover ons was hij daar niet eerlijk over,” vertelt eindredacteur Kees Schaap. ,,Hij baseert zijn weigering - zo geeft hij nu toe - op een artikel dat voormalig burgemeester Hafkamp van Bergen gaf aan VNG magazine. Het is dan ook een bewuste keuze geweest van het college van B&W om niet mee te werken aan dit programma, net als de meeste andere gemeenten die in dit seizoen van Opstandelingen aan bod zijn gekomen.” Schaap noemt het verdrietig. ,,Ik vind het een onverstandige keuze om zo blind het advies van een dysfunctionele collega te volgen."

Extreem harteloos

Schaap: ,,Burgemeester Hafkamp kwam in een lang interview niet goed uit haar woorden, wist geen empathische toon aan te slaan en we hebben maar weinig constructiefs uit het interview kunnen gebruiken. In haar persoonlijke handhavingsdossiers was ze extreem harteloos. Uiteindelijk heeft ze na de uitzending de conclusie getrokken dat het beter was om op te stappen.” Baars was bang dat er in de montage veel zou worden geknipt en geplakt, waardoor er van interviews heel weinig over zou blijven of dat deze uit hun context werden gehaald. Hij baseert zich op ervaringen van andere gemeentes, zegt hij. ,,Ook zou er weinig sprake zijn van hoor en wederhoor,” aldus de Ermelose burgemeester.

Kletskoek

,,Kletskoek,” zegt Schaap. ,,Behalve burgemeester Hafkamp is er geen bestuurder geweest die geklaagd heeft. En wie de uitzendingen van het vorige seizoen heeft gezien, ziet dat wethouders en burgemeesters van andere gemeentes ruim de kans krijgen hun standpunten te verwoorden. Sterker nog, met hun opinies en analyses hebben zij grote invloed gehad op de inhoud en toon van het programma.”
Baars neemt afstand van de bewering dat hij bedrijven met voorkeur zouden behandelen boven de inwoners. Maar heeft de kans om hierover tijdens het tv-programma in gesprek te gaan volledig laten lopen. Schaap:,,Wij zijn er om de waarheid te zoeken en de macht te controleren. Wij zijn dus kritisch en wij merken dat dit in veel gemeentes een ongebruikelijke houding is. Maar wegduiken voor 'dit soort programma's' is een kinderachtige en onprofessionele houding. Een burgemeester zet daarmee zijn gemeente op een negatieve manier in de schijnwerpers en zet zijn eigen burgers in de kou.”

Draaiende camera

,,Natuurlijk vind ik het zelf heel vervelend hoe ik word neergezet, dat mag u best weten,” zegt de burgemeester in zijn verklaring. ,,In een kort fragment op straat reageer ik geïrriteerd. Ik had beter nogmaals kunnen vertellen waarom we niet meewerken aan het programma, zoals ik dat al eerder had gedaan. Daarbij werd ik overvallen op straat met een draaiende camera. Jammer dat dit dan de opbrengst van mijn uitleg is.” De programmamakers hebben meermalen geprobeerd om met Baars in gesprek te gaan. ,,Hij had van ons wel degelijk ruimte gekregen om zijn verhaal te vertellen als hij had meegewerkt, maar eigenlijk vermoed ik dat hij – net als Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen) – geen verhaal heeft om te vertellen,” stelt Kees Schaap. Aanstaande donderdag komt burgemeester Jan Hamming van Zaanstad aan het woord in Opstandelingen. ,,Ik daag burgemeester Baars, de gemeenteraad en de burgers van Ermelo uit om die uitzending te gaan bekijken!” aldus de eindredacteur van het BNN/ VARA programma.