Boek geeft een kijkje in het leven in de vorige eeuw

ERMELO – Al jaren liep Peter van der Velde met het idee om de geschiedenis van De Witte Heide aan het papier toe te vertrouwen. Vooral omdat er nog zoveel foto’s, nota’s en andere papieren aanwezig zijn. In een doos, dat wel. Dus dat moest eigenlijk anders. Maar ook het verhaal van zijn vader Bram van der Velde, een markant Ermeloër, mocht wel eens worden verteld. Sinds half juli staat die geschiedenis en de prachtige oude foto’s in een boek: Het geluk van Bram. Bram is de vader van Peter van der Velde en was de oprichter van De Witte Heide, winkel met luxe- en huishoudelijke artikelen aan de Kerklaan.

Het boek is geschreven door Peter van der Velde en zijn partner Nelleke van der Plas en beschrijft het levensverhaal van de blinde ondernemer Bram van der Velde. Maar eigenlijk loopt het verhaal gelijk op met de geschiedenis van het pand De Witte Heide. Twee weken geleden werd het boek gepresenteerd aan de tantes van Van der Velde; aan de ‘meisjes van de Elzenhof’, zoals ze werden genoemd. Vader Bram van der Velde trouwde in 1957 met Jannetje, een van de vijf meisjes Dekker die op de Elzenhof woonden. Het prachtige boek, met reliëf opdruk om ook het brailleschrift leesbaar te maken, bevat veel oude foto's, ansichtkaarten en verhalen die tevoorschijn kwamen uit oude documenten. In eerste instantie was het vooral een boek voor de familie, maar, omdat het vooral ook gaat over een van de markante ondernemers in Ermelo, is het zeker de moeite waard voor een ieder die geïnteresseerd is in de Ermelose geschiedenis.

Blind

Van der Velde: ,,Er zijn verhalen uit het leven van mijn vader bewaard gebleven, die ook voor anderen mogelijk interessant zijn. Een ervan vertelt iets over een klein, onbekend deel uit de geschiedenis van Ermelo. Het past in het jaar waarin we 75 jaar bevrijding mogen vieren. Uit de levensgeschiedenis van Bram komt duidelijk zijn levensfilosofie naar voren om als mens gelukkig en volwaardig te kunnen leven. Hij kon met zijn visuele handicap ook gewoon deelnemen aan de maatschappij, wel met enkele aanpassingen.’’ Het was zeker niet vanzelfsprekend dat iemand met een visuele handicap ondernemer werd, dat zegt iets over de drijfveren van die persoon. Omdat de visuele beperking van Bram van der Velde altijd aanwezig was, is er in het boek ook een uitleg gegeven over het brailleschrift, geleidehonden en het werken en wonen op Sonneheerdt opgenomen.

Versterkerstation

In de Tweede Wereldoorlog, en zeker rond de bevrijding van Ermelo op 18 april 1945, had Van der Velde een speciale rol. ,,Het is bij velen onbekend dat het versterkerstation, tegenover de ingang van Sonneheerdt aan de Putterweg, in 1945 een belangrijke schakel vormde om telefonisch berichten door te geven naar het nog bezette deel van Nederland,’’ vertelt Peter van der Velde. ,,Prins Bernhard kwam regelmatig naar de illegale telefoonpost toe om te bellen met kolonel Koot, hoofd Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam. Mijn vader had een rol in het stenograferen en doorsturen van berichten. Ook werd op Sonneheerdt in de oorlogsjaren in het geniep geluisterd naar berichten van Radio Oranje. Het nieuws uit Londen werd op een vel papier uitgetypt. De heer Pol van het opleidingsinstituut KIM aan de Torenlaan stencilde het vel en zo brachten Bram en anderen het illegale krantje rond in Ermelo.’’

Puddingpoeder

Het pand aan de Kerklaan 5 heeft een rijke historie. Van oorsprong was het een fabriek en binnen die fabrieksmuren heeft zich heel wat afgespeeld. Er werd puddingpoeder gemaakt: ELVA, waar ook de kinderen van 's Heeren Loo van smulden. Maar het was ook een ATO-knooppunt van transport van pakjes, die ook per fietskoerier werden bezorgd. In de oorlog was het korte tijd een gaarkeuken. Na de oorlog werden er Rally vulpennen in elkaar gezet met een onvoorstelbare maandproductie van wel 15.000 stuks. In 1957 verhuisde Bram van der Velde zijn onderneming van de Horsterweg naar de Kerklaan en breidde zijn nering uit naar een winkel in luxe- en huishoudelijke artikelen, waar van alles te koop was. En honderd jaar na de bouw staat het pand er nog steeds en biedt het vergader- en cursusruimte aan diverse organisaties in en rond Ermelo.
Het boek is in eigen beheer in een kleine oplage uitgegeven, telt 74 pagina's in fullcolour en is voor geïnteresseerden te koop bij Riemer en Walinga boekverkoopers voor € 34,95.