Mannen goed herkenbaar op camerabeelden

ERMELO - Zaterdag, bet na middernacht hebben twee jongemannen de 'streetart sticker' van Juwelier Van Dam vernield. Wat begon als een ludieke actie, is binnen luttele minuten kapot gemaakt. ,,Niet alleen voor ons als ondernemers is dat een strop, ook het feit dat we in deze lastige coronatijd iets leuks wilden doen voor het winkelend publiek is nu abrupt ten einde," zegt Herman Oudshoorn, eigenaar van de juwelierszaak.

Precies een week geleden opende Juwelier Van Dam de deuren van de nieuwe locatie aan de Stationsstraat 101a. Bert Onderweegs van Signscentre Calumma maakte voor Van Dam een 'sinkhole', ofwel een zinkgat in het Nederlands. ,,Een mooie opening zat er niet in vanwege corona, dus ga je op zoek naar iets anders," legt Oudshoorn uit. De afgelopen weken maakten veel mensen dan ook foto's bij dit 'sinkhole'. Ook op sociale media kwamen er veel leuke reacties. ,,Je voegt een stukje beleving toe aan de winkelstraat," aldus de teleurgestelde ondernemer. Veel kinderen (zie foto) maar ook volwassenen probeerden er ludieke foto's van te maken. Dat gaat nu niet meer. Op camerabeelden is te zien hoe de twee mannen in korte broek de vloersticker eraf trekken. ,,We hebben scherpe beelden die we kunnen gebruiken bij de aangifte. Maar we hopen dat de mannen zo sportief zijn dat ze zichzelf komen melden. Dan kunnen de schade die echt in de honderden euro's loopt op hen verhalen."

Niet gemakkelijk

Wellicht hebben de mannen, onder invloed gedacht dat het een leuke grap was. Maar de kosten voor dergelijke vloerstickers zijn niet gering. En lokale ondernemers hebben geen gemakkelijke tijd achter de rug. ,,Maar ik wil ook vooral benadrukken dat we het hebben laten maken voor de inwoners. Onder het motto 'samen de schouders eronder' willen we de winkelstraat leuk maken," legt de juwelier uit. Dat daar op deze manier een einde aan moet komen, kan Oudshoorn nog niet bevatten. Hij hoopt dan ook dat de mannen zich melden. Op de bijgevoegde foto is het gezicht nog geblurd, maar de camerabeelden geven een exact beeld van de mannen. De ene loopt op slippers, de ander op sportschoenen. Beiden hebben donker haar, een met een baardje. Juwelier Van Dam roept mensen die iets gezien hebben op zich te melden zodat de mannen kunnen worden gepakt. ,,Vernieling van spullen in de openbare ruimte kunnen en mogen we niet toestaan," zegt de ondernemer. Zo komt er ook een einde aan de ludieke fotowedstrijd van Juwelier Van Dam.