Springplank naar kansrijke beroepen

ERMELO/ REGIO - De corona-crisis raakt ondernemers, werknemers, maar ook flexwerkers en zzp’ers. De overheid heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor ontwikkeladvies en voor omscholing. Iedereen die dat nodig heeft, kan gratis gebruik maken van het programma NL Leert Door.

De arbeidsmarkt is door de coronacrisis enorm veranderd. Hierdoor is erin sommige sectoren ineens veel minder vraag naar personeel. ,,Jarenlang heb ik met veel plezier gewerkt in de reisbranche, maar mijn werkgever heeft aangegeven nu te moeten reorganiseren,” vertelt Machteld (51). Ze maakt zich zorgen. ,,Waar wordt ik op mijn leeftijd nog aangenomen? Welke keus heb ik eigenlijk nog?” Via Doorstart naar Werk schreef ze zich in voor een ontwikkeladvies.

Kansrijk

Als er in een bepaalde branche geen werk meer is, moeten mensen op zoek naar kansrijke beroepen. Zo’n carrièreswitch kan pas als je weet wat je skills zijn, waar je vaardigheden het beste van pas komen. Bij Doorstart naar Werk vertelde ik enthousiast over de reizen met ouderen die ik jaren begeleid heb,” legt Machteld uit. Na de test bleek een overstap naar de ouderenzorg kansrijk. Na het onderzoek zal ze begeleid worden naar het opleidingstraject. 

Impact

Een ontslagprocedure, een faillissement, beiden hebben veel impact op een mensenleven. Jacob (32) runde jarenlang zijn eigen bedrijf in de evenementenbranche. ,,Corona is de oorzaak. Ik moet mijn bedrijf opheffen. Dat doet heel veel zeer, maar ik heb ook een gezin te runnen en kan niet lang bij de pakken neer gaan zitten.” Jacob kiest nu graag voor zekerheid en ziet het ondernemerschap niet meer zitten. ,,Ik ga op zoek naar een baan bij een werkgever. Dat geeft me meer financiële zekerheid.”

Fundamentele verandering

Het is duidelijk dat de impact van de coronacrisis op de arbeidsmarkt enorm groot is, met als gevolg fundamentele en vaak blijvende veranderingen. Veel mensen hebben hun baan al verloren of dreigen die te gaan verliezen. Dit betekent dat veel werkenden zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit en zich moeten voorbereiden op een andere manier van werken of zelfs ander werk. Minister Koolmees heeft aangegeven dat er financiële ondersteuning komt om je met behulp van ontwikkeladvies of scholing aan te passen aan de nieuwe economische situatie. ,,Een mooie kans om te switchen,” zegt Sylvana (28). Nu veel mensen bij de luchtvaartmaatschappij waar ze werkt, massa-ontslagen aankondigen, wil ze niet wachten. ,,Zo’n test en onderzoek naar kansrijke beroepen zie ik wel zitten!” Het gaat hierbij om twee regelingen: NL leert door met inzet van ontwikkeladvies en NL leert door met inzet van (online) scholing. Iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd kan een ontwikkeladvies aanvragen. Er is budget voor 20.000 adviezen. Looptijd van de regeling is tot het plafond van de subsidie bereikt is of tot eind 2020. Doorstart Naar Werk is een activiteit van Huijskes De Block & Partners.