Onduidelijk of hittegolfrecord wordt verbroken

ERMELO – ‘Momenteel bevinden we ons in de 29e officiële landelijke hittegolf die is gemeten sinds 1901’, vertelt Weerman Jaap de Vries. De Vries is, evenals al z’n weercollega’s lyrisch over deze weertypes. De Vries kan nu nog niet aangeven of we het hittegolfrecord gaan verbreken, maar de kaarten zijn wel gunstig.

Jaap de Vries is al sinds z’n jeugdjaren gefascineerd door het weer. ,,Dat zal ik van m’n opa hebben, die was ook altijd met het weer bezig,’’ aldus De Vries. ,,De meeste hittegolven komen voor in maand juli. In augustus hebben we dus nu de zevende staan en die kan mogelijk de langste hittegolf ooit worden. Afgelopen jaar hadden wij nog een late hittegolf in augustus.’’ Men spreekt van een hittegolf wanneer de temperatuur minimaal vijf dagen op rij 25 graden of hoger is. Van die vijf dagen moeten er tenminste drie dagen zijn met een tropische temperatuur van 30 graden of meer. ,,De langste aangesloten hittegolf ooit was in 1975. Toen ging het om achttien dagen waarvan zes boven de 30 graden!,’’ vertelt De Vries enthouisiast. ,,Of we nu de langste landelijke hittegolf gaan krijgen is nu moeilijk te zeggen. Het Amerikaanse weermodel GFS is vanochtend ambitieus en gaat ook op langere termijn voor warm zomerweer met temperaturen die boven de 25 graden uitkomen. Echter het Europese weermodel ECMWF is wat voorzichtiger vandaag en komt met verkoeling vanaf het weekend met temperaturen overdag tot rond de 25 graden. Het wordt dus spannend of het record van 1975 wordt geëvenaard of zelfs uit de boeken wordt gehaald.’’

Legendarisch

De Vries: ,,De extreme hitte van afgelopen weekend en de komende dagen maakt de zomer van 2020 wat mij betreft al legendarisch. Het warme zomerweer hebben wij te danken aan een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië die zorgt dat zeer warme lucht vanaf het continent op transport komt richting West-Europa. Depressies die voor regen, wind en verkoeling moeten zorgen hebben tot nu toe nog geen kans gehad door het sterk bepalend hogedrukgebied. Mijn gevoel zegt dat de warmte nog wel een tijdje aanhoudt, zeker tot begin volgende week.’’

Bouillon

Zo’n hittegolf betekent nogal wat voor mens en dier omdat verkoeling vinden een grotere uitdaging is dan anders. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een aantal adviezen gegeven voor bij een hittegolf, de zogenaamde hitteplannen. Het lastige is dat een aantal adviezen in deze hitteplannen tegenstrijdig zijn met de Coronamaatregelen. Zo wordt geadviseerd om bij warm weer koele plekken op te zoeken, zoals bijvoorbeeld de supermarkt, maar ook schaduwplekken buiten. En dat is in de anderhalve metersamenleving niet altijd handig, daarom zal er ook verkoeling in huis moeten worden opgezocht. Verder is het belangrijk om veel te drinken en voor ouderen regelmatig een kopje bouillon of zoute drop om zodoende het zout wat men verliest bij transpireren, weer aan te vullen. En bovenal, een beetje rustig aan doen. Het RIVM heeft ook een speciale webpagina over hitte in coronatijd ingericht. Daar staat bijvoorbeeld hoe je koorts en oververhitting van elkaar kunt onderscheiden.

Zonnepanelen

En wie denkt door deze hittegolf een recordopbrengst van de zonnepanelen te krijgen, krijgt veelal te horen dat dit wat gecompliceerder ligt. Leveranciers van zonnepanelen geven over het algemeen aan dat de opbrengst met veel zon en een strakblauwe lucht optimaal is. Daarom zullen de panelen best veel opbrengen, maar ook temperaturen spelen een essentiële rol in de totale opbrengst van de panelen. En daar ligt het net even anders: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de opbrengst van de zonnepanelen. Zonnepanelen functioneren nu eenmaal beter in koele omstandigheden. Maar ook regen kan een rol spelen: als het lang niet regent, kan het zijn dat zonnepanelen een stoflaagje hebben, waardoor de opbrengst net wat lager ligt.