Evenementenmakers luiden de noodklok

ERMELO – De evenementenbranche zette dinsdagavond in heel Nederland gebouwen in de spotlights onder de titel Red Alert. Met dit lichtsignaal willen ondernemers aandacht voor de financiële problemen als gevolg van corona.

Het is vijf voor twaalf voor de technische toeleveranciers. Dat weet ook Piet van der Meulen van Fence4Events. ,,Begrijp me niet verkeerd, de overheidsmaatregelen zijn genereus, maar niet kostendekkend. Daarnaast komt straks de belastingdienst nog afrekenen aan het eind van de maatregelen."

Sector staat stil

Ermelo kent veel ondernemers die werkzaam zijn in deze branche. De sector staat sinds het begin van de coronacrisis, nu bijna vijf maanden, geheel stil. Dat betekent geen omzet maar wel alle kosten. Ondanks de steunmaatregelen van de overheid staat een flink aantal bedrijven nu op omvallen. Om deze situatie op een publieksvriendelijke manier onder de aandacht te brengen worden de panden vanaf 21:00 uur rood aangelicht en letterlijk 'vijf voor twaalf' gaat de stekker er weer uit. Het probleem is enorm weet ook Daniël Hootsmans (HD-Rent). ,,Dit is een branche die drijft op ervaring, nieuw talent opleiden gaat niet met een studietraject." Veel ZZP-ers die hun werk in deze branche hadden, gaan nu op zoek naar andere mogelijkheden en keren wellicht niet terug in de evenementenbranche.

Signaal

Verschillende Ermelose ondernemers gaven hun signaal gisteren af bij de Muziektent op 't Weitje. De politiek moet wakker worden en gaan begrijpen dat als er niets gebeurt de hele evenementensector dreigt te verdwijnen. Er is nauwelijks perspectief. Jan-Hein van Burken (Bureau van Burken): ,,Het is een vakgebied op de achtergrond, als het goed is kom je nooit in zicht, daarom was niet publiekelijk bekend hoe groot de sector was." Daarom was deze Red Alert-actie wat hem betreft ook echt noodzaak. Ook collega Ijme Woensdregt (Elementa) was van de partij. ,,Als je nu niks doet volgt er een enorme leegloop van mensen, die komen straks (grotendeels) niet meer terug."