Lichte stijging in klassement

ERMELO - Ermelo staat op de 73e plaats in de ranglijst van beste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier in samenwerking met Bureau Louter. Daarmee eindigt Ermelo net onder Putten (69) en Nunspeet (70). Harderwijk staat op de 59e plek.

Elsevier Weekblad en Bureau Louter vergelijken een gemeente met alle andere 354 gemeenten op 97 punten. De scores zijn verdeeld over elf onderdelen: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid. De gemeente Ermelo kwam van plaats 79, een lichte stijging dus.

Natuurlijke omgeving

De Veluwse gemeentes scoren hoog op de natuurlijke omgeving en ook qua winkelaanbod doet deze regio het goed. Minder goed is de bereikbaarheid, alleen Harderwijk haalt daar vier van de vijf punten. Op het gebied van rust en ruimte scoort Ermelo hoog. Ook is men tevreden met het aanbod van basisscholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Qua sportvoorzieningen, theaters, musea en bioscopen laat Ermelo punten liggen.

Rust en ruimte

Een indicator voor 'rust en ruimte' is de intensiteit van het ruimtegebruik op buurt-, gemeente- en regionaal niveau. De intensiteit wordt berekend als de som van arbeidsplaatsen en inwoners gedeeld door het totale oppervlakte. Een lage intensiteit is gunstig. Bureau Louter berekende hoeveel hinder inwoners hebben van files. Ook de mate van luchtverontreiniging telt mee in het onderdeel 'rust en ruimte'. Op basis van gegevens van het RIVM is de mate van luchtverontreiniging bepaald op het niveau van buurten en gemeenten. Bepalend is daarbij hoeveel mensen hinder ondervinden van luchtverontreiniging door koolmonoxide, elementaire koolstof, fijnstof, ammoniak, stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide.

De gemeente Rozendaal bij Arnhem is opnieuw tot de fijnste woongemeente van Nederland is uitgeroepen. Voor de volledige uitslag klik hier.