Dick Leene wil fusie zo lang mogelijk uitstellen

ERMELO - 'Ermelo is zelfstandig en krijgt een eigen burgemeester', dat publiceerde het Schilder's Nieuwsblad bijna vijftig jaar geleden. Burgemeester E. Ph. Veen werd op 16 maart 1972 met een groots defilé en een welkomstfeest binnengehaald. Anno 2020 wordt er gespeculeerd over diezelfde zelfstandigheid. ,,Het lijkt er op dat André Baars de laatste burgemeester is,” stelt de Ermelose Dick Leene in een blog.

In 1997 vierde het dorp 25 jaar zelfstandigheid. Maar maakt deze Veluwse gemeente ook de vijftig jaar vol? Leene heeft zo zijn vraagtekens. ,,Een dorpsrelletje en wat hilariteit,” noemt hij de bestuurlijke ruzie die zich voor de zomer afspeelde. ,,De Commissaris van de Koning in Gelderland, voormalig burgemeester van Harderwijk, stelt nu een onderzoekje in naar het functioneren van ons bestuur.” Dit zou een opmaat naar een fusie met Harderwijk kunnen zijn. ,,Dat ontdekken we natuurlijk pas later,” reageert Leene. ,,Maar ik stel voor dat we dit zo lang mogelijk uitstellen. Het is toch een brevet van onvermogen. Niet alleen voor ons gemeentebestuur, maar voor ons allemaal. Het blijft overigens wel bijzonder dat de raad zo'n onderzoek naar zichzelf instelt.”

Actie voeren

Ruim vijftig jaar geleden waren er een aantal daadkrachtige, wat chauvinistische Ermelose mannen die vochten voor zelfstandigheid. Eén daarvan was de vader van Dick Leene.'Ermelo blijft zelfstandigheid eisen!' was een jaar lang te lezen voor de muziektent. Na degelijk actie voeren dwongen ze een gesprek af met de toenmalige minister Binnenlandse Zaken, Beernink. ,,Misschien hebben we teveel ons best gedaan om, net als Harderwijk, te verstedelijken, waardoor wel veel moois is verdwenen. Achteraf was klein best fijn,” mijmert Leene nu. ,,Ik wilde in mijn blog alleen verhinderen dat het ons ongemerkt zou overkomen. De 'geboren Ermeloërs' zijn zwaar in de minderheid nu en ik verwacht niet dat veel inwoners hiervan wakker zullen liggen. Ik verbaasde me laatst wel over het enthousiasme waarmee Rikkert Vliek (oud-wethouder) pleitte voor samenvoeging met Harderwijk. Wellicht wilde hij ons ook alleen maar wakker schudden. Ik ben wakker, maar nog niet écht actiebereid. Maar dat kan nog komen als blijkt dat mijn wantrouwen gegrond is.”

Ongewenst staartje 

Leene denkt terug aan de gemeenteraadsverkiezingen 2018. De grootste partij, het CDA, stond ineens buitenspel. ,,Ik vond dat in eerste instantie erg leuk. Dat machtsblok mocht wel eens een poosje doorbroken worden,” reageert hij. ,,De betrokkenen rekenden wel heel erg vast op een plekje in de raad. Ik ging er vanuit dat dit niet veel kwaad kon, maar nu het krijgt mogelijk een wat ongewenst staartje.” De huidige coalitie is volgens Dick Leene druk met het wegpoetsen van beginnersfoutjes. ,,Ik had en heb veel respect voor de vertegenwoordigers die zich goed in de materie verdiepen. Feitenkennis en dossierkennis zijn belangrijk. Daar ben ik zelf overigens beslist ongeschikt voor. Te ongeduldig en te flegmatiek om lange dossiers door te worstelen, daarom schrijf ik zelf ook nooit langer dan 300 woorden. Een korte, heftige actie met een begin en een, liefst goed, einde, dat ligt mij beter.”

 'Slecht functioneren'

De Ermeloër denkt dat fusie met Harderwijk niet leidt tot professionalisering van het ambtelijk apparaat en verbetering van de dienstverlening aan de burgers. ,,Nu lijkt de aanleiding 'slecht functioneren'. Misschien was Meerinzicht in die zin ook al een noodgreep die volgens mij ook niet helemaal het beoogde resultaat bracht.” Leene twijfelt er niet aan dat het 'peperdure gemeentehuis' in Ermelo bezet zal blijven door ijverige ambtenaren. ,,En anders maken we er gewoon een luxe, duurzame parkeergarage van,” grapt hij. ,,Ik verwacht ook niet dat een fusie enige kostenbesparing met zich meebrengt, maar voordat wij zelf weer een mooi zwembad kunnen bekostigen, of een theater, of een bioscoop zal er nog veel water naar het Waterfront stromen.”