Sinterklaascomité denkt na over alternatief

ERMELO – Vandaag meldde de NOS dat in veel gemeenten de Sinterklaasintochten worden afgeblazen vanwege het coronavirus. Volgens de NOS is ook Ermelo een van de gemeenten waar de traditionele intocht niet doorgaat. ‘Ermelo heeft echter hier nog geen besluit over genomen’, meldt VVV-manager Ronnie Regeling.

Het Ermelose Sinterklaascomité onthoudt zich momenteel nog van commentaar. Zeker is wel dat Sinterklaas in ieder geval naar Ermelo komt, alleen wordt het niet een traditionele intocht. Hoe de NOS aan de informatie komt dat de intocht in Ermelo niet doorgaat is een raadsel. Het comité komt 15 september weer bij elkaar en daarna zal er een definitieve uitspraak komen hoe Sinterklaas in Ermelo binnengehaald wordt. Ronnie Regeling geeft aan dat er nog geen vergunning is aangevraagd omdat dit pas kan, nadat er een besluit is genomen hoe de activiteit er uit komt te zien. Verschillende gemeenten hebben een alternatieve intocht bedacht, waaronder een rondrit van de goedheiligman door de stad, zonder dat er gestopt wordt of een digitale versie van de intocht.

Aangepast

Veel gemeenten worstelen met de vraag of en hoe de intocht wel kan plaatsvinden. Naast dat er veel gemeenten de intocht afgelasten, zijn er ook gemeenten die de intocht van Sinterklaas wel door laten gaan. Een voorbeeld is Nijmegen. Uiteraard wordt het programma van de intocht wel aangepast met minder bezoekers en minder Pieten. Of de landelijke intocht van Sinterklaas wel doorgaat is nog steeds niet duidelijk. Er worden verschillende scenario’s bekeken, maar het is nu nog niet concreet genoeg om er iets over te melden, laat een woordvoerder weten. Overigens is nog niet eens bekend in welke plaats een eventuele landelijke intocht zal plaatsvinden. Naast de problemen inzake de coronamaatregelen zijn er ook veel organisatiecomités die moeite hebben met het Zwarte Pietenbeleid. In Ermelo is er gekozen voor een mix van Zwarte Pieten en roetveeg Pieten.

Evenementenregels

Overigens is er geen landelijke richtlijn voor de intochten. De Rijksoverheid heeft regels vastgesteld voor evenementen zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht. Hiervoor geldt een maximum van 250 personen in situaties waar geen reservering en gezondheidscheck kan plaatsvinden. Het is aan de lokale autoriteiten om te bepalen of organisatoren hun activiteit voldoende op anderhalve meter in kunnen richten en of er nog aan andere specifieke voorwaarden moet worden voldaan.