Romeinse soldaten hebben Ermelo niet één maar twee keer bezocht

ERMELO - ,,We gaan de wal nog dateren, maar we weten nu vrijwel zeker dat het een Romeins marskamp is,” vertelt regioarcheoloog Maarten Wispelwey. De bijzondere vondst van twee bronzen gebruiksvoorwerpen en aardewerkscherven uit de Romeinse tijd bevestigen dit.

Binnen het kamp en vlakbij de wal zijn er gidsfossielen gevonden die helpen bij de exacte datering. De vondst werd gedaan tijdens een tweeweekse veldstage van derdejaars studenten archeologie uit Leiden. Zij werden begeleid door Wouter Verschoof-van der Vaart en Mark Driessen van de Universiteit Leiden. Verschoof vermoedde in 2018 al dat de Romeinen op deze plek zijn geweest. Hij ontdekte toen met het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) een ruitvormige structuur die op een marskamp kon duiden.

Resultaat

Zo begon het onderzoek begin 2019 met een kleinschalig onderzoek. Helaas met onvoldoende resultaat. Toch liet het de onderzoekers niet los. Samen met vrijwilligers uit Ermelo, Putten en Harderwijk hebben de studenten het gebied aan de Oude Arnhemsekarweg de afgelopen dagen heel precies onderzocht. Met als resultaat de bijzondere vondst van de bronzen gebruiksvoorwerpen en aardewerkscherven. Mark Driessen: ,,Dit is het tweede tijdelijke kamp, het tweede en dat is uniek!” De afstand tot het andere Romeinse marskamp, waar het qua vorm erg op lijkt, is vier kilometer. ,,We moeten exacter kunnen dateren om te weten welk kamp er eerder was,” aldus Wispelwey. Daarom komt er donderdag een hoogleraar uit Wageningen monsters nemen. ,,Samen met de bosbeheerder gaan we proberen de wal vrij te maken van bomen, zodat bezoekers ook kunnen zien dat hier een marskamp ligt.”

Duizenden soldaten

Het eerder ontdekt Romeinse marskamp op de Ermelosche Heide is 9 hectare groot. Deze plek bood plaats aan ongeveer zes- tot achtduizend soldaten. Door de vondst van een tweede marskamp blijkt dat Ermelo een aantrekkelijke plek voor de Romeinen was. Ermelo lag dichtbij het water, had een glooiend landschap en lag op twee dagmarsen afstand van de Rijn, de Romeinse Limes.

Romeinenweekend

Wie de opgraving wil bezoeken en de archeologen wil ontmoeten, kan dit aanstaande vrijdag en zaterdag doen. Het weekend van 11, 12 en 13 september is er in Ermelo namelijk het Romeinenweekend. Men kan dan een kijkje nemen op de opgravingslocatie. Via museum Het Pakhuis krijgen mensen de unieke kans om deel te nemen aan begeleide rondleidingen op vrijdag 11 september of aan een Romeinse mini-mars (speurtocht) op zaterdag 12 september en zo de opgravingslocatie te bezoeken. Aanmelden kan op de website van Museum Het Pakhuis (www.hetpakhuisermelo.nl), daar kan men ook terecht voor meer informatie.