'Eindelijk weer reuring!'

ERMELO - Een wal, greppels en enthousiaste archeologische verhalen. Hiervoor was de afgelopen dagen enorm veel belangstelling. In Museum Het Pakhuis was het druk na alle publiciteit rond het tweede Romeinse marskamp en veel mensen wilden ook de opgraving van dichtbij zien.

Daar was vandaag alle gelegenheid voor. Jan Vosselman en archeoloog Maarten Wispelwey vertelden meermalen hun verhaal bij de opgravingslocatie op Het Ruige Veld. Met het veldwerk dat de studenten uit Leiden afgelopen weken hebben uitgevoerd is het historische feit bevestigd. De nog altijd zichtbare verhoging tussen de bomen heeft aan weerszijden een ondiepe greppel. De mannen wezen de bezoekers de bodemsporen in de sleuf die de studenten uitgegraven hebben. Belangstellenden, uit het hele land, zijn speciaal hiervoor naar Ermelo gekomen.

Jubileumcadeau

Ook in het museum is het een drukte van belang. ,,Eindelijk weer reuring," vertelde museumdirecteur Germa Greving. Het museum is maanden gesloten geweest vanwege corona en ook het tienjarig jubileum van Museum Het Pakhuis viel hierdoor in het water. ,,Maar zo'n mooi stukje erfgoed doet de pijn verzachten," stelde Greving lachend. Het Romeinenweekend is in ieder opzicht geslaagd. ,,De lokale geschiedenis heeft een bijzonder verhaal erbij gekregen. Hiervan zien we de sporen in het landschap."