Thuiswerken heeft positieve invloed op aantal inbraken

ERMELO - Het aantal inbraken is tijdens de corona-crisis, sinds maart, landelijk met 18 procent gedaald. Dit ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. In 30 procent van de gemeenten namen de inbraken echter toe. In Ermelo daalde het aantal inbraken met 11,6 per 10.000 huishoudens. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer, die de meest recente politiecijfers vergeleek met vorig jaar. 

Ermelo is van de omliggende plaatsen het meest gedaald, gemeente Nijkerk volgt met -9,2 per 10.000 huishoudens, Harderwijk - 8,4, Putten -3,1 en in Nunspeet waren er toch nog 13 geregistreerde  inbraken. Gemiddeld waren er in de provincie Gelderland 22 procent minder inbraken tijdens de corona-crisis. Landelijk werd er van maart tot en met augustus 2020 per 10.000 huishoudens 24,4 keer ingebroken in woningen en schuren. Een daling dus van 18 procent .

Toename

Het thuiswerken had door de corona een positieve invloed op het aantal inbraken, meldt Independer. In 105 van de 355 gemeenten nam het aantal inbraakincidenten toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name Noord-Brabantse gemeenten kregen vaker te maken met inbrekers. Van alle gemeenten met hogere inbraakcijfers dan vorig jaar, lag namelijk bijna een kwart binnen de Noord-Brabantse provinciegrenzen (26). De grootste stijgers, met meer dan honderd inbraken zijn Oosterhout (+77 procent), Ede (+57 procent), Alkmaar (+30 procent), Tilburg (+28 procent) en Hengelo (+24 procent). Het aantal geregistreerde inbraken in de gemelde periode was landelijk 19.311, terwijl er in die periode vorig jaar in totaal 23.549 keer werd ingebroken.

Daling

Een daling van het aantal inbraken was zichtbaar in 240 gemeenten. De sterkste daling werd gemeten in Maastricht, waar de hoeveelheid inbraakmeldingen 44 procent lager was dan vorig jaar. Ook in Groningen en Haarlem is het aantal inbraken met meer dan 40 procent afgenomen. In tien gemeenten werden precies evenveel inbraken geregistreerd als vorig jaar. Hier is meer informatie te lezen over het aantal (woning)inbraken in andere gemeenten in Nederland.