Canadezen brachten chocolade

ERMELO – Volgende week zaterdag is er een feestelijk programma in het kader van 70 jaar bevrijding van Ermelo. Op de Putterweg wordt rond de klok van half elf de bevrijding nagespeeld met medewerking van Defensie. Cock Andreae is zeker van de partij.

,,Ik weet nog dat de Canadezen door de straten kwamen,” vertelt de gepensioneerde patatbakker. ,,Wij hadden in die jaren evacuees in huis. Eén van die mensen brak zijn been en moest naar ziekenhuis Salem.” Cock begint gelijk een rijmpje op te zeggen over ziekenhuis Salem. ,,Dat zit op mijn harde schijf. Dat gaat er niet meer uit,” lacht hij terwijl hij terugdenkt aan de bevrijdingsfeesten. ,,In 1945, ik was toen drie jaar, hadden de Canadezen allemaal chocola bij zich om uit te delen. Choclat noemden ze dat.” Het heeft indruk gemaakt. ,,Soms moesten we als een speer naar de kelder omdat de Tommy’s kwamen om de spoorlijn te bombarderen.”

Bevrijdingsfeesten

De jaren daarna waren er bevrijdingsfeesten en Cock Andreae was er altijd bij. ,,Hannes Duum kwam met zijn Belzen de boomstammen wegslepen. Gaan ze dat nu weer doen?” Ook omschrijft de Ermeloër nog de gezelligheid bij ’t Weitje. ,,Vroeger zat daar banketbakkerij Huizinga met een automatiek. Ja, vroeger…. Ach dat willen mensen nu niet meer horen. Dat is nostalgie.” De familie Andreae woonde destijds aan de Burgemeester Vitringalaan. ,,Dan hoorden we om vijf uur ’s morgens het muziekkorps door de straten gaan om aan te geven dat het feest was. Met de heer Van der Biezen voorop als tambour-maître.” Ook volgende week is Cock zeker van de partij. ,,Ik denk dat ik wel ga helpen als verkeersregelaar. Op de vraag of dergelijke bevrijdingsfeesten nog passen in deze tijd is de Ermeloër heel duidelijk. ,,Je moet dingen uit het verleden soms loslaten. Maar dat we in vrijheid kunnen leven, daar mogen we best even bij stilstaan!”