Sodom&Gomorra

ERMELO - Ik denk dat het nog steeds niet helemaal tot ons is doorgedrongen. Dat we misschien ook niet WILLEN weten dat Ermelo nummer 76 staat op de lijst van Nederlands crimineelste gemeentes? En dat we die plaats vooral verdienen vanwege een overmatige hoeveelheid brandstichting, aanranding, inbraken, vernielingen en mishandeling? En dat we ons daarmee negatief onderscheiden van alle andere gemeentes op de NW-Veluwe?

De eerstvolgende is Putten op plek 154, Harderwijk op 179 en de rest zit boven de 200 of zelfs boven de 300. Positie 76 is echt heel hoog voor een betrekkelijk klein dorp buiten de Randstad! Vreemd genoeg is dit eigenlijk geen nieuws. Al jaren scoort Ermelo hoog in de misdaadstatistieken. Dat klinkt ongeveer net zo vertrouwd als dat Amsterdam op nr 1 staat. Een paar weken terug, had ik nog een gesprek met een dorpsgenoot, die mij verzekerde dat ‘ze’ in Harderwijk allemaal in smerige zaakjes zitten. Zoiets had ik wel eens vaker horen zeggen. Ik heb ook eens iemand aan de deur gehad, die Sodom en Gomorra zei, als hij Harderwijk bedoelde. In de loop der jaren heb ik al heel wat dorpsgenoten horen verzuchten dat ze blij zijn in het rustige, lieve, vredige Ermelo te wonen. Allemaal blij, dat de boze buitenwereld pas bij de A28 begint! Meestal zijn dat niet zulke leuke gesprekken. Liefst zou ik die doorzappen, precies zoals Jaap Jongbloed, Peter R. de Vries en Anniko Peters in mijn huis niks te zoeken hebben. Ik heb niks met paniekverhalen uit wakker Nederland, zelfs niet met de 112-rubriek van deze krant.

Kop in het zand

Het echte nieuws is dus, dat wij blijkbaar onze hoofden collectief in het zand steken: misdaad hoort bij de grote stad, niet bij ons en we willen er niks over weten! In geen enkel lokaal verkiezingsprogramma werd er over misdaad gesproken. Ik heb nog nooit een van onze politici gehoord over criminaliteit, hooguit over de angst voor misbruik van sociale voorzieningen.
Misschien is het wel waar, dat we onze hoge score te danken hebben aan de instellings-bevolking? Misschien is het ook wel waar, dat de cijfers er heel anders uitzien als een paar bungalowparken gesloten worden? Tot nu toe wilden we dat met zijn allen niet weten!

Boze binnenwereld

Zullen we dat dan toch eens een keer uit gaan zoeken? Dat is wel gebruikelijk als je alarmerende statistieken vindt! Hoe ziet onze boze binnenwereld eruit? Heel moeilijk kan dat niet zijn. Zet er een stagiair op voor een weekje en je weet wat je weten wilt. De grote steden uit de top 10 werken zich een slag in de rondte om enkele plaatsen op de lijst te kunnen dalen. Ermelo is de laatste jaren alleen maar verder gestegen en dat gaat dus vanzelf als je niets doet. Handig ook om een haalbaar doel te hebben. Wat dacht u van: Ermelo uit de top 100?

Bert Vermaas