Hallo Jumbo?

ERMELO - ,,Joh heb jij nog belangen in Oost?” zegt de ene vastgoedeigenaar tegen de ander. ,,Nee? Oh nou dan moeten we het maar even laten voor wat het is, al zou het wel leuk zijn als we de bestemming kunnen wijzigen. Geen winkels meer daar! Gewoon niet meer. Dan moeten die winkeliers wel naar het centrum en dan kunnen ze bij ons huren." ,,Maar als jij nou 'ns <die-en-die> in je winkelcentrum neemt? Dan breek je een muurtje door en moet je 'ns kijken hoe leuk dat is, scheelt gelijk in je leegstand." ,,Die? Nee die wil ik niet, da's een onbetrouwbare huurder." Gemompel. ,,Jij ziet een goeie deal ook niet al zet ik 'm voor je neus hè!"

Rondje

En zo verdelen de vastgoedjongens het dorp onder elkaar. Ze kopen een pandje hier, beleggen in een object daar, vragen een te hoge huur voor de tijd van het jaar, willen een verbouwinkje, regelen dat er winkels aan de achterkant bij de Plus komen zodat we met elkaar rondom de Expert gaan lopen en proberen en passant de bestemmingsplannen in hun voordeel te wijzigen. Maar we willen helemaal niet een rondje rond de Expert lopen! Niemand heeft behoefte aan nog meer winkels in Ermelo. Geen winkels in de Aldi Passage, dat bedenk je je alleen maar als je er geld in hebt zitten, de doorsnee Ermeloër vindt het prima om in de Stationsstraat te blijven winkelen. En de doorsnee ondernemer zit al helemaal niet te wachten op meer verkoopvloeroppervlak voor meer van hetzelfde. Kijk hoe 't ging met de Verbinding. Daar zit nu de kaasboer, de slager, de drankhandel en de patatzaak. ,,Oh joh, zaten die ook al in het dorp dan? Jammer he, echt jammer. Ja de tijden veranderen."

Verdeling

Me hoela, er verandert helemaal niets aan de tijden, de vastgoedboys verdelen het dorp onder elkaar, ontwikkelen stukjes grond en zetten er meer en meer en meer winkels en appartementen op. De wethouder zegt: ,,het kost me niks, dus ga ja gang maar!" Maar het kost ons wel wat. We willen de molen vrijstaand houden en geen appartementenblok dat er tegenaan leunt. We zaten al niet te wachten op de fastfoodcorner die nu de Verbinding is, die VAD garage had echt wel gaaf opgeknapt kunnen worden. Ja dan had iemand er niet aan verdiend maar is dat nou slecht voor het dorp?

De Aldi passage is een lelijk ding, helemaal waar. Maar op de vijf winkels die er nu geprognotiseerd zijn zit echt niemand te wachten. Geen rondje rond de Expert, hou op man. En waarom moeten grootwinkelbedrijven in het blok onder de huidige bibliotheek? Dat haalt het hart uit het dorp.

Plus een Jumbo?

En dan hebben we de Hema nog. Die wil graag verbouwen en De Enk mooier maken, daar zijn ook al plannen voor. Maar nu de vastgoedboys aan het monopolyen zijn, kan ik me ook nog wel voorstellen dat de huidige verbouwplannen van de Hema worden afgeschoten en dat die ook verhuist naar het Aldi blok. Dan krijg je daar een Plus, de Hema en doe 'ns gek, de Action. En dan komt er zeker een nieuwe supermarkt in het huidige Hema pand? Hallo Jumbo! Nou dat wordt gezellig, begint het al aardig op Zeewolde te lijken waar de lokale ondernemers ook op één hand te tellen zijn. Oké, je hebt wel loop in De Enk dan maar nog een super in een dorp als Ermelo, wie zit daar nou op te wachten? Jongens kappen nou, Ermelo is een dorp op de Veluwe met in de zomer veel gasten maar die zijn niet in staat om zoveel winkels in stand te houden! En zeker niet met de huidige huurprijzen want die dalen niet.

Er is leegstand genoeg. Laten we het dorp eerst maar eens gezond maken. Dat doe je niet op vastgoedniveau maar met ondernemers die kansen krijgen om waren te verkopen waar Ermeloërs op zitten te wachten. Niet vijf supers in het dorp, niet twintig schoenwinkels (daar zijn we net van af), maar kleine winkels die in panden zitten met een normale huur en daar hun nering kunnen uitoefenen. De wereld is veranderd, grootschaligheid en grootheidswaanzin leidt tot verarming en leegstand.

Wat mij betreft is het tijd voor protest. Ermelo, laat horen wat je ervan vindt en zeg hardop ‘nee’ tegen de plannen van de mannen met de centen!

Volkerink