Poef, weg Joost

ERMELO - En dan opeens vertrekt de Centrummanager. Midden in de vakantie nog wel. Poef, weg Joost. Oké vanaf oktober is hij echt weg maar van hem zullen we niet meer zoveel merken natuurlijk. Keurig netjes gaat hij, want dit ging natuurlijk niet zo maar. Er is al een nieuwe baan voor de man, er is een welsprekend persbericht, er is een landingsbaan gemaakt waarover de centrummanager wegglijdt, het proces liep al even zullen we maar zeggen.

Centrummanagement Ermelo heeft het op het oog netjes gedaan. Niemand is openbaar geslachtofferd - maar er is ook geen functioneringsgesprek geweest. Iedereen heeft z'n gezicht gered - maar er is niet aangegeven waar het mis ging. En zo weten we niet wat er geleerd is en wat er voortaan anders gaat. Dat is wel gek, Centrummanagement is van Ermelo immers? We hebben er in ieder geval genoeg over gepraat de afgelopen anderhalf jaar en alleen daarom is het al van ons. Desalniettemin, het eerste wapenfeit van de nieuwe voorzitter ziet er glad uit, de man verstaat dat deel van zijn vak.

Centrummanagement 1.0

Is 't op zich een goed idee dat de centrummanager opstapt? Denk van wel. 't Ging vanaf het begin niet zo goed met Centrummanagement 1.0 en dat kwam natuurlijk door de wazige taakomschrijving maar vooral doordat het Centrummanagement niet heeft weten te binden. Daar gaat het om in zo'n dorpje, vrienden worden, zorgen dat men wat voor je over heeft. Is het Centrummanagement niet gelukt, en daardoor hadden we er niets mee.

Centrummanagement 1.0 was ook een communicatiegedrocht. 't Begon al met een pitch voor de website en de communicatie. En de winnaar took it all. Hij was de enige die over was gebleven en hij nam het enige dat het Centrummanagement te bieden had: orders. In plaats van te zoeken naar verbinding en te kijken wat iedereen te bieden had zette het nieuwe centrummanagement heel hip in op een wedstrijdje "wie biedt het goedkoopste communicatieplan". Huhuh. Toen iedereen zich afmeldde bleef er natuurlijk maar eentje over, en de toon was gezet: het centrummanagement gaat niet binden, ze zetten bedrijven tegen elkaar op. 't Centrummanagement is niet echt meer van die beeldvorming hersteld, en tot op de dag van vandaag vragen mensen zich af hoe 't daar allemaal financieel gaat. Als de club eerst 'ns had geprobeerd te binden was het misschien wel anders gegaan.

Nieuw logo

Management is iets wat je doet, het is niet wat je bent. Maar een ondernemer laat zich niet managen, daar was-ie nou net zelf baasje voor geworden. Lijkt me goed om dat in versie 2.0 te veranderen en dat lijkt te lukken. De naam Centrum Ermelo duikt steeds vaker op. Nu nog even een nieuw logo bedenken bij Centrum Ermelo 2.0 want die wazige boogjes.... dan liever een slimme pauw. Maar goed, Joost weg en straks komt er weer een nieuwe centrumbaas.

Wat die voor Ermelo moet gaan doen weet ik ondanks alles nog steeds niet goed. Praten over leegstand? Dat doen ondernemers zelf ook wel, en we hebben ook nog zoiets als een ondernemersvereniging. Activiteiten organiseren? Dat heb je gezien, dat kunnen ze tegenwoordig prima zelf, wat dat betreft was Centrummanagement 1.0 een zegen voor het dorp. Uit alle hoeken en gaten kwamen ondernemers die aan de gang gingen met hun winkel. Het Hart van Ermelo, de Verbinding, Stationsstraat Oost, overal activiteit en reuring. Geweldig, vooral zo houden, het zijn immers de ondernemers die zelf hun winkel moeten draaien en dan kunnen ze maar beter doen wat in hun eigen hoofd opkomt ook. Want laten we wel wezen, waarom zou een modezaak in Oost samenwerken met een andere zaak in de straat? Dat is niet in het belang van de één of de ander. Samenwerking tussen De Verbinding en De Enk dan? Nou nee, dat was een foutje in de (verhuur-)planning en nu zitten op twee locaties binnen een kilometer winkels met hetzelfde assortiment elkaar te beconcurreren. Lekker dan! Die ondernemers gaan natuurlijk nooit samenwerken, ze doen wat henzelf goeddunkt. Ik geef ze geen ongelijk.

Op zijn gat

Beheer van het centrum gaat het Centrummanagement dus niet lukken. Overleg dan, voor centrum-overstijgende activiteiten? Nah, dat overleg is er ook wel zonder manager. Of wil Centrum Ermelo het Fête de la Musique gaan organiseren, of Ermelo Live, of Eat 'n Beat, of Groevenbeek Klassiek? Lijkt mij dat de mensen dat zelf ook wel kunnen, Niemand is zo dom om tijdens Fête de la Musique een eigen feestje op te tuigen. En als Centrum Ermelo de organisatie gaat doen, loop je ook nog eens de kans dat - hoe tegenstrijdig ook - de ondernemer op zijn gat gaat zitten en niets meer doet. Worden we niet wijzer van.

Twee dagen in de week is niet voldoende om van alles te gaan organiseren dus als er toch een nieuwe CM-er moet komen dan graag iemand die verbindt. Eentje die in de twee dagen dat-ie ervoor betaald wordt met iedereen praat en blijft praten, die de telefoon opneemt, en terugbelt, en langskomt. Iemand die hoort wat er leeft, daarin de kansen opzoekt en dat verder ontwikkelt. Iemand die mensen bij elkaar brengt en hen de resultaten laat boeken. Al zit-ie die twee hele dagen in de kroeg met mensen te kletsen, als het maar resultaten oplevert. Geen kantoortjes in de Rabobank, geen ego-gedoe of stukjes in de pers over een parkeerterreintje, geen bestuurscrises, niet opdrachtgever zijn voor allerlei posters en communicatie of zinloos dingen doen maar gewoon werken als bindmiddel. Centrum Ermelo, get a life! Daar heeft het dorp wat aan.

Volkerink