Daar bij die molen...

ERMELO - Zo schuin naast de molen ligt een bouwput, op het perceel waar vroeger Autowasserij van der Linden zat. Een mevrouw kocht de grond en wilde er een huis van leem en stro op bouwen. De gemeente ging niet over een nacht ijs, er zijn heel veel tekeningen geweest, maar ze gaf op een moment in 2012 wel een bouwvergunning aan de mevrouw, die 'm vervolgens liet verlopen.

Deze dame kreeg in 2014 een nieuwe vergunning, dit keer met als verplichting een datum wanneer er echt begonnen moest zijn met de bouw. En die bouw gìng van start, eventjes. Ondanks het lemen bouwplan bracht een aannemer wat beton, Ytongblokken en plastic en er werd een diep gat gegraven voor een kelder. Wegens verzakkingsgevaar mocht de molen er zelfs een tijd niet voor malen. Het duurde lang voordat er daarna weer wat activiteiten waren. De Ytongblokken vlogen bij harde wind over de bouwplaats. Het plastic waar ze in verpakt waren, klapperde en hing in het hek. Ten langen leste besloot de aannemer de blokken te gebruiken en hij bouwde de kelder af. Maar sindsdien gebeurt er niets meer. De bouw lijkt gestopt, Het onkruid groeit hoog en er staat water in de bouwput.

Er hangt nu ook een bordje bij: "t dieptepunt van ons gemeentelijk beleid! afz. Het Boertje"

Roddels

De buurt is er blijkbaar klaar mee. Een lemen huis van stro met een dikke kelder eronder is natuurlijk ook een apart ding en dat op zo'n klein stukje grond, daar krijg je vanzelf verhalen van. Zo zegt men dat er geen vierkante hoeken aan de woning gemaakt mogen worden en er wordt gefluisterd over aardstralen, wiggelroedes en andere gekkigheid. De dame schijnt ergens in een vakantiewoning te verblijven, zonder telefoon - want straling.

Ik heb geen idee, ik ken haar niet en hoor slechts de verhalen en 't klinkt niet fraai. Gelukkig ligt die bouwput een beetje verstopt aan een prachtig pleintje tussen molen en VVV...

Braak

Je zou willen weten wat er achterzit. Braak laten liggen om de prijs te verhogen komt vaker voor, maar meestal op courantere plekken dan achter een molen, en het perceeltje komt ook niet voor in de bouwplannen rond de oude Albert Heijn. Wat zouden de redenen zijn voor dit getalm, waarom zou je hier grond kopen en niet bouwen? Is het geld op? Er zijn vast mensen die het willen hebben, maar ik heb eigenlijk geen idee of je iemand kunt dwingen tot verkoop, of dat je kunt forceren dat bouwplannen doorgezet worden. Als er geen centen meer zijn wat moet je dan? Ze heeft bovendien voldaan aan de voorwaarde van de vergunning: de bouw is gestart. Sta je dan als buurt... en als gemeente?

Het is jammer dat de gemeente niet gezien heeft dat er misschien helemaal nooit gebouwd ging worden. Het proces rondom de eerste vergunning verliep al met horten en stoten, dat had te denken kunnen geven. Stro en leem zijn ook niet de meest voor de hand liggende bouwmaterialen in de 21e eeuw, maar het verhaal was blijkbaar goed genoeg, in ieder geval beter dan dat van veel dakkapellen en carports. Toen er niet gebouwd werd, had iemand er nog voor kunnen zorgen dat er geen tweede vergunning verleend zou worden. Maar - zo is 't ook natuurlijk - als de gemeente wel een keer slagvaardig optreedt, vinden we daar allemaal ook wat van. In vrijheid doen wat we bedenken, we willen allemaal de kans hebben om een huis van stro te bouwen. Toch is het jammer dat het hier mis ging.

Waterlelies

Zijn er andere oplossingen? Dit nog jaren zo laten liggen is 't ook niet. Schutting omheen zetten met kunst die past in de omgeving? Een muur met plantjes, een green wall, zodat het probleem uit het zicht is? Of kraken we de bouwplaats, planten er wat groen, maken van de kelder een vijver en laten er waterlelies in groeien en dan doen we ook goudvissen. Vragen we de gemeente vooraf wel om toestemming, maar die geven ze vast wel. Want dit is gênant. Zeker op dit prachtig ingerichte plein.