'Zoveel mensen die knalhard 'nee' zeggen'

ERMELO - Toen een paar weken geleden het bericht in de media verscheen dat Ermelo geen plaats had voor vluchtelingen schrok ik nogal. Ongeveer de grootste zorggemeente van Nederland zou geen plaats hebben om mensen die vluchten uit een oorlogsgebied te huisvesten.

Gelukkig is de gemeente bijgedraaid en zoekt men nu ruimte voor minstens 600 mensen. Maar goed ook! Ik zou veel moeite hebben te begrijpen hoe een CDA-gemeente uitlegt geen vluchtelingen te willen helpen. Naastenliefde is voor christenen immers een hoeksteen van hun geloof, en soms moet je dat ruimhartig in praktijk brengen.

Reacties

Niet iedereen denkt daar zo over, helaas. Van de reacties op een artikel op Ermelo van Nu over vluchtelingen ga ik janken. Zoveel mensen die gewoon knalhard 'nee' zeggen. Omdat ze zichzelf beter vinden, omdat ze vinden dat Nederland vol is (hallooooo hoezo vol? Geen plek in Ermelo? Denk eens na!) of omdat ze stomweg geen hart voor anderen hebben. Dat vind ik akelig.

Hartelijk ontvangen

In 1956 was de Hongaarse opstand. Heel veel Hongaren kwamen daarna naar West-Europa gevlucht en ze werden hartelijk ontvangen. In de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel West-Europeanen naar Marokko en Tunesië omdat ze bang waren voor het geweld van de Duitsers. Meer dan een miljoen mensen gingen destijds op de loop en ze werden hartelijk ontvangen door mensen die veel Nederlanders nu met de nek aankijken omdat ze bang zijn, niet geïnteresseerd zijn in anderen en geen boodschap hebben aan het leed van iemand die ze niet kennen. Totdat het henzelf overkomt. Dan staan ze waarschijnlijk vooraan bij het Rode Kruis voor hulp en een plekje.

Geschiedenis herhaalt zich

Oh, gebeurt dat nooit meer? Hoezo weet je dat zeker? Wie de geschiedenislessen op school een beetje gevolgd heeft, weet dat de menselijke beschaving merkwaardige ups & downs heeft gekend. Een grote schreeuwert in het veilige Ermelo kan misschien wel denken dat het altijd blijft zoals hij het tot nu toe heeft meegemaakt, maar in twee of vier decennia kan er veel veranderen. 75 jaar geleden werden de buren misschien wel vergast in een Duits kamp, in de jaren '90 werden duizenden mannen in Srbrenica vermoord en nog veel meer mensen opgesloten in kampen. Zou niet weten waarom dat niet nog een keer gebeurt, en dan dichterbij huis. Kan maar zo. En egoïsme is een goede voedingsbron voor dit soort geweld. Ik kan het niet anders zien, vluchtelingen niet opvangen is onmenselijk egoïstisch.

Daarom blij dat Ermelo minstens 600 mensen wil opvangen. En Harderwijk zeker 800. Maar asjeblieft: test eerst de tenten en locaties op waterdichtheid: tijdens de vorige vluchtelingenopvang bleken de tenten zo lek als een mandje en kwam Ermelo als de risee van Nederland in de media. Een herhaling daarvan zou toch behoorlijk suf zijn.